Flux Stiri

Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR – Romanian sound of the Orient” organizat la Opera Națională București

Pe data de 13 noiembrie 2023, ora 18:30, în incinta Operei Naționale București, s-a desfășurat ultimul eveniment din cadrul Proiectului cultural “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”, format din expoziție foto-documentară Dimitrie Cantemir și concert al Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, ce a fost organizat in parteneriat cu Opera Națională București.

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann a organizat Proiectul Cultural finanțat de Ministerul Culturii, cu sprijinul Computerland România à “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

În deschiderea evenimentului, peste 900 de persoane au vizitat cu vizibil interes Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române,ce a fost prezentată de Doamna Codruta Mihailovici – curatorul Expoziției “Dimitrie Cantemir – Romanian sound of the Orient”.

Expoziția a cuprins reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.  

În cea de-a doua parte a evenimentului, Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” a încântat audiența cu 7 compoziții muzicale, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din Turcia, Grecia și Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de proiecția holografica a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat “personal” creațiile muzicale. Marea surpriză a serii a fost generată de apariția neașteptată a domnitorului Dimitrie Cantemir pe scena Operei Naționale din București, marele cărturar fiind interpretat de actorul Silviu Man.

La finalul concertului, cei 8 muzicieni au fost ovaționati minute întregi la scena deschisă de către cele peste 900 de persoane prezente la eveniment.

Mai multe imagini de la evenimentul din București pot fi descărcate accesând link-ul: https://shorturl.at/exDR7

Parteneri Proiect: Opera Națională București, Arhivele Naționale ale României, Academia Română, Academia de Științe a Moldovei, Muzeul Național al Literaturii Române, Societatea Română de Televiziune, Radio România, Trinitas TV, Software Imagination & Vision (SIMAVI), BAUMIT, Continental Hotels, Prodal 94 și Carpatina.

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust

The post Proiectul „DIMITRIE CANTEMIR – Romanian sound of the Orient” organizat la Opera Națională București appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 19 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code