Economice

Primul cazinou construit în România, a fost scos la vânzare. Stațiunea în care se află, comparată cu Karlovy Vary și Vichy

Primul cazinou din România, cel din Slănic Moldova, făcea parte din planul regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate. Spre exemplu, Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele stațiuni Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena, se arată în descrierea Sotheby’s International România, unde proprietatea este listată pentru vânzare.

Anul trecut, cazinoul a fost scos la vânzare pe un site de anunțuri la prețul de 2,25 milioane de euro. Acum, prețul pentru imobilul care are 18 camere este de 1,9 milioane de euro. În 2013, cazinoul a fost scos la licitație pentru o datorie restantă.

Primul cazinou din România

Cazinoul a fost construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budeșt și dat în folosință în 1894.

Cele mai vechi cazinouri din România sunt: cel din Slănic-Moldova (1894), Vatra-Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912), potrivit Deșteptarea.ro.

Din 1948 în cazinou a funcționat Casa de Cultură, apoi a fost sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și a avut și alte funcții publice. Cinematograful a funcționat în sala originală cu 350 de locuri care azi uimește prin cele două culori – albul pereților decorați cu boiserie ton sur ton și chihlimbariul catifelelor de pe scaune și cortine. Sala este și azi o bijuterie cu lojele sale cu scoică la bază, arcade dantelate și un candelabru, din păcate nu cel original, montat pe un tavan bogat decorat cu luminator din sticlă captivă în broderie de metal.

În timp, clădirea a mai primit două terase. Din 1960 o braserie și o pensiune au fost adăugate, iar clădirea a trecut prin lucrări de renovare și restaurare în anii ’80 și ’94-’95. La exterior, lămpi stradale străjuiesc clădirea în limbajul tipic Art Nouveau – fier forjat negru cu accente aurii și bulbi albi din sticlă ca niște boboci de floare. Grație spectaculosului proiect de arhitectură și lucrărilor de restaurare, cazinoul apare azi vibrant, viu, dinamic, îndrăzneț și nu vechi sau letargic precum, din păcate, alte monumente istorice din epocă, se mai arată în descrierea Sotheby’s International România.

Foto: Tudor Prisecaru

 

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code