Economice

Prețuri uriașe în ofertele de energie pentru clienții non-casnici. Hidroelectrica vinde cu peste 3.300 de lei/MWh

O scurtă trecere în revistă a ofertelor de furnizare de energie electrică de pe comparatorul de prețuri ale ANRE arată că prețurile sunt mult mai mari, pentru non-casnicii mici, decât pentru populație. Am consultat ofertele pentru zona de rețea Muntenia adresate clienților non-casnici care se califică la serviciul universal, adică a celor care nu au un consum foarte mare astfel încât să aibă o putere semnificativă de negociere. Prețurile despre care vom vorbi mai jos sunt finale, cu toate taxele și tarifele.

Cea mai bună ofertă este la un preț de 1.300 de lei/MWh, preț fix, adică un preț în marja celor plătite de populație acum în regim de serviciu universal, și ea vine de la un furnizor privat român, Nova Power and Gas, parte a grupului E-Infra. Cu mențiunea că furnizorul solicită plata în avans pentru o lună. Urmează câteva oferte pe care le putem considera rezonabile, în aceste condiții, de la CEZ cu 1.550 lei/MWh, EDS cu 1.850 de lei/MWh, Tinmar cu 1.870 de lei și chiar OMV Petrom, cu 1.890 de lei/MWh.

Apoi, în comparatorul ANRE avem oferte ale altor câteva zeci de furnizori, de la 2.000 de lei/MWh până la 5.000 de lei/MWh – peste acest prag este, într-adevăr o singură ofertă.

Notabilă este oferta pentru non-casnici mici a Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară și, de departe, cel mai ieftin furnizor pentru populație. Hidroelectrica are, din această lună, ofertă pentru acest segment la un preț final de 3.333 de lei/MWh, adică de peste cinci ori mai mare față de prețul cu care vinde la casnici.

Sprijin pentru puțini

Amintim că potrivit legii de compensare și plafonare, din prețurile finale ale energiei electrice și gazelor naturale plătite de unii consumatorii noncasnici mici și medii statul va suporta, în perioada acestei ierni, tarifele de rețea, certificatele verzi, contribuție de cogenerare și accizele. Aceste categorii de consumatori nu vor mai plăti, în facturi, componentele de mai sus, până la 31 martie. Este vorba despre microîntreprinderi (și cele asimilate, PFA, PFI, întreprinderi individuale) IMM-uri.

Firmele mai mari, dar nu dintre cele considerate energointensive, care au două scheme de sprijin dedicate, nu beneficiază de niciun fel de schemă de sprijin pentru plata facturilor.

Abia în viitor ar putea beneficia de ceva, și doar unele, s-a vorbit despre cele din industria alimentară.

 

 

 

The post Prețuri uriașe în ofertele de energie pentru clienții non-casnici. Hidroelectrica vinde cu peste 3.300 de lei/MWh appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code