Economice

Prețul spot al energiei electrice a crescut din nou, în iunie, și e de trei ori mai mare decât acum un an

Astfel, în iunie 2022, prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU), a fost de 1.138 de lei/MWh, de la 1.000 de lei în mai și 861 de lei/MWh în luna aprilie, deci avem o creștere de preț de peste 10% de la o lună la alta.

Comparativ cu situația de acum un an, prețul este de trei ori mai mare, în iunie 2021 prețul mediu de închidere al PZU a fost de doar 378 de lei și era în creștere și atunci.

Piața spot este una foarte lichidă în România, spre exemplu, în luna mai 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat 50% din tot consumul țării, adică aproximativ 2,11 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 2,16 miliarde de lei.

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie 2021, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Azi, prețul spot al energiei electrice pe piața de la București este de 1.710 de lei/MWh sau 345 de euro/MWh, identic cu cel din Bulgaria și doar cu puțin mai mic decât cel din Ungaria (348 de euro/MWh)

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code