Economice

Prețul gazelor crește accentuat, în România și în Europa. Presiune pe buget

Prețul gazelor tranzacționate la BRM cu livrare în luna august a fost de 737 de lei/MWh, potrivit ultimei tranzacții făcute la Bursa Română de Mărfuri. Pentru tranzacțiile cu livrare în alte perioade, ultimele tranzacții arată tot prețuri mari. Astfel, ultimele tranzacții de luna trecută pentru livrări în această lună s-au făcut la 638-650 de lei/MWh, gazele cu livrare în al treilea trimestru s-au tranzacționat la 650 de lei/MWh, iar cele cu livrare în primul trimestru al anului viitor la 700 de lei/MWh.

Prețurile de la noi urmează tendințele europene. Astfel, la Central European Gas Hub (Viena), prețurile gazelor tranzacționate în 30 iunie cu livrare în luna august erau de 150 de euro (aprozimativ 743 de lei)/MWh, cele cu livrare în trimestrul patru al anului la 156 de euro.

Presiunea pe prețul gazelor este în creștere în special din cauza temerilor că Rusia va întrerupe livrările, temeri amplificate de reducerea furnizării de săptămânile trecute, prin gazoductul Nord Stream 1, care a fost pusă de Gazprom pe seama unor motive tehnice. Pe de altă parte, Europa este în plin sezon de umplere a depozitelor subterane, care sunt, la nivel continental pline acum în procent de nici 58% (România are 42%, dar are producție internă). Stocurile ar trebui să fie pline în procent de 80% la toamnă.

Presiune pe buget

Potrivit legislației actuale, producătorii interni de gaze sunt obligați să vândă furnizorilor gaze pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică la preț plafonat, 150 de lei, respectiv 250 de lei/MWh. Cum însă cantitățile nu sunt suficiente, iar prețul final la client este plafonat până la finalul lui martie 2023, furnizorii trebuie să mai cumpere gaze din piață, or, la prețuri în creștere, va crește și suma pe care o va plăti statul furnizorilor pentru a acoperi diferențele dintre costurile mai mari de achiziție și prețurile plafonate la client.

Citește și:

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code