Economice

Năsui: Descoperirea fraudei la un administrator al Pilonului 2 de pensii demonstrează de fapt că sistemul funcționează bine

„În apărarea pilonului 2 de pensii. Descoperirea fraudei de la un administrator de Pilon 2 de pensii ne arată tocmai că sistemul funcţionează bine. Unii politicieni care voiau să naţionalizeze pensiile românilor acum folosesc frauda descoperită la un administrator de fond de pensii ca argument împotriva fondurilor din Pilonul 2”, scrie Năsui, pe Facebook.

El invocă trei argumente în sprijinul afirmaţiei sale. În acest sens, Năsui subliniază că frauda a fost descoperită şi investigată chiar de administratorii fondului, care au alertat poliţia. Totodată, deponenţii nu sunt afectaţi, iar paguba a fost acoperită de acţionari.

„Administratorii au sesizat în cursul unui audit intern că lipsesc documente justificative pentru diverse tranzacţii şi când s-au uitat mai atent au descoperit frauda. În mod absolut firesc, au alertat apoi poliţia, care a făcut la rândul ei verificări. În al doilea rând, nu e vorba de banii din fond, ci de banii administratorului de pensii. Banii oamenilor sunt separaţi de banii administratorului. Deci risc zero pentru clienţi. În al treilea rând, banii din fraudă au fost acoperiţi de acţionarii administratorului. Adică paguba a fost din banii lor, nu din banii clienţilor”, explică deputatul.

Citește și:

Potrivit acestuia, există şi argumente împotriva Pilonului 2 de pensii, dar această fraudă nu este unul dintre ele, în condiţiile în care administratorul a descoperit problema, a rezolvat-o şi a suportat din banii lui paguba.

„Politicienii care se plâng că există fraude în privat nu văd bârna din proprii ochi. Diferenţele între frauda la stat şi cea de la Pilonul 2 de pensii sunt enorme. Unde aţi mai văzut dumneavoastră la stat că se descoperă fraudele automat fără să pice vreun pod făcut pe PNDL sau să facă vreun jurnalist un reportaj? Nu mai zic unde aţi văzut vreun politician că acoperă prejudiciul. Dimpotrivă, ei se luptă să li se prescrie faptele şi dacă cumva apucă să fie condamnaţi, să nu plătească niciun leu din prejudiciu. Cam astea sunt diferenţele dintre frauda aceasta şi cea în formă continuată de la stat”, susţine Năsui.

Activitatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP) se desfăşoară în mod normal, acţionarii companiei acoperind suma care face obiectul investigaţiilor, iar deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3 nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel, au anunţat, pe 30 iunie, reprezentanţii companiei.

„Aşa cum am comunicat pe 13 mai 2022, au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). SAFPP a luat imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv formularea unei plângeri penale şi înlăturarea din funcţie a Directorului General. Toate autorităţile competente, precum şi acţionarii şi auditorii statutari, au fost sesizaţi în mod corespunzător. Acţionarii companiei au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor în curs, iar activitatea SAFPP se desfăşoară în mod normal”, a precizat compania.

Citește și:

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code