Economice

Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50

Norvegia rămâne un miracol pentru cei care studiază evoluția piețelor auto din întreaga lume. În fiecare lună cota de piață a vehiculelor electrificate se majorează mușcând adânc din cea a mașinilor diesel sau alimentate cu benzină.

În primele șase luni din 2021 cota de piață a mașinilor cu încărcare la priză a urcat la 82,7%, dintre acestea 57.3% fiind autoturisme 100% electrice (BEV), iar 25.4% PHEV-uri. Chiar și din puținul rămas, 17,3%, doar circa 10% mai sunt mașini cu motoare convenționale pentru că mai bine de 6% sunt hibride fără încărcare la priză (HEV).

În acest context, jurnaliștii publicației auto norvegiene Motor, citați de LifeNews.ro, consideră că planul autorităților de a interzice vânzarea de mașini cu motoare convenționale începând cu 2025 nu mai are nicio logică. Asta pentru că evoluția pieței arată că mașinile alimentate cu benzină sau motorină vor dispărea de la sine din showroom-uri chiar de anul viitor pentru că nu vor mai avea clienți.

Această concluzie este justificată de evoluția pieței din ultimii ani. Astfel, dacă în 2017, mașinile cu motoare alimentate cu benzină sau motorină reprezentau 25% din piața vehiculelor noi, în primele opt luni din 2021 cota acestora a scăzut la aproximativ 10% (4,93% benzină și 4,73% diesel). Ritmul de reducere a cotei mașinilor cu sisteme convenționale de propulsie conduce exact la ideea enunțată de jurnaliștii Motor.

Chiar mai interesantă decât concluzia jurnaliștilor de la Motor este statistica înmatriculărilor de autoturisme noi din primele opt luni ale anului. Dacă poziționarea Tesla Model 3 pe locul 1 în topul vânzărilor este deja o obișnuință, faptul că în Top 50 există doar două vehicule cu sisteme de propulsie fără alimentare la priză poate părea o gogoriță. Dar e realitatea pură!

Conform datelor Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV – Oficiul pentru Siguranța Traficului), în primele opt luni din 2021 au fost înmatriculate în Norvegia 7.048 Tesla Model 3, 6.515 Toyota RAV 4 Plug-In Hybrid, 5.235 Volkswagen ID.4, 4.995 Volvo XC40 și 4.523 Ford Mustang Mach-E. Cum toate acestea sunt mașini cu alimentare la priză, iar următoarele 32 de modele din clasament sunt de același tip, rezultă că primul vehicul cu motor convențional este Volkswagen Tiguan, mașină aflată pe poziția 38.

Clasamentul până la locul 49 continuă tot cu mașini electrice și hibride plug-in, doar pe locul 50 apărând un al doilea model cu sistem convențional de propulsie – Peugeot 5008.

Citește și:

– Peste 70% din automobilele noi înmatriculate în Norvegia vor fi modele electrice. Record în august

The post Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50 appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code