Economice

Peste 360 de firme din România ar putea să plătească o taxă de 0,5% din cifra de afaceri ca să susţină Sănătatea şi Educaţia

PSD va propune, în cadrul coaliţiei, introducerea unei taxe pentru firmele care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Taxa, numită contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie, va reprezenta 0,5% din cifra de afaceri a societăţilor cu afaceri peste pragul antemenţionat. Măsura se aplica pe o perioadă de doi ani, dacă intră în vigoare, potrivit comunicatului remis de PSD joi, 16 iunie.

361 de firme private şi societăţi de stat ar urma să plătească taxa de 0,5% din cifra de afaceri, dacă propunerea PSD va intra în vigoare, reiese din datele obţinute de Economica.net de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Concret, 361 de societăţi, în funcţiune la data publicării articolului, au realizat afaceri nete de cel puţin 495 de milioane de lei în anul calendaristic 2021, arată datele comunicate pentru Economica.net de ONRC. Acestora li se adaugă şi societăţile care nu şi-au depus încă la Finanţe bilanţul aferent anului 2021.

  • Vom actualiza informaţiile obţinute de la ONRC îndată ce vor fi disponibile şi aceste informaţii.

Printre cei mai mari mari 361 de jucători din economie, care au avut cifră de afaceri netă de peste 495 de milioane de lei în 2021, se numără şi multe companii deţinute integral de stat sau care au capital majoritar de stat. Printre acestea se numără Romgaz, Transelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica, Transgaz, Romsilva, Hidroelectrica, CN Imprimeria Naţională, reiese din datele primite de Economica.net de la ONRC.

Câţi bani ar încasa statul din taxa de solidaritate aplicată celor mai mari jucători din economie, dacă măsura intră în vigoare:

OMV Petrom, cel mai mare jucător din economie în 2021, ar urma să plătească 117,93 de milioane de lei taxă pentru Sănătate şi Educaţie, aferentă afacerilor realizate în 2021, reiese din calculele făcute de Economica.net.

Automobile Dacia, al doilea jucător din economie în funcţie de cifra de afaceri realizată în anul 2021, a avut afaceri nete de 21,44 de miliarde de lei în anul 2021, arată o analiză publicată de Economica.net. Automobile Dacia ar urma să plătească 107,2 milioane de lei taxă de solidaritate, dacă ne raportăm la afacerile realizate de societate în anul 2021 şi dacă măsura propusă de PSD se va oficializa.

OMV Petrom Marketing au putea plăti taxă de solidaritate de 94,56 de milioane de lei, dacă ne raportăm la afacerile realizate în anul 2021, potrivit calculelor Economica.net.

Lidl Discount, al patrulea jucător din economie, a încheiat anul 2021 cu afaceri nete de 14,87 de miliarde de lei, potrivit unei statistici Economica.net. Retailerul german ar putea plăti 74,38 de milioane de lei taxă pentru susţinerea Educaţiei şi Sănătăţii, dacă propunerea PSD va intra în vigoare, reiese din calculele Economica.net bazate pe afacerile realizate de retailer în 2021.

Economica.net nu face judecăţi de valoare despre oportunitatea şi moralitatea introducerii acestei taxe.

Citeşte şi:

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code