Economice

Omul de afaceri George Brăiloiu, care a cumpărat și donat manuscrisele lui Emil Cioran, interesat de achiziția casei Maria Lahovary

Dokia Capital, o firmă al cărei asociat majoritar este omul de afaceri George Brăiloiu, cel care a cumpărat în urmă cu zece ani manuscrisele lui Emil Cioran, este interesat de achiziția unei clădiri istorice din București.

Casa Maria Lahovary, este deținută de M.T. Property, aflată în reorganizare din 2017.  Acționarii M.T. Property sunt urmașii omului de afaceri Fathi Taher, care a trecut în neființă în vara anului trecut.

Dokia Capital SRL îi are ca acționari pe George Brăiloiu, cu un procent de 96%, în timp ce Ion Vasile Romanți deține restul capitalului social, potrivit Termene. Firma a fost înființată în 2011 și care CAEN “activitati de management (gestiune si exploatare) a mijloacelor de calcul”. Firma a realizat în 2020 afaceri de 33,6 milioane de euro și un profit de 7,2 milioane de euro.

Luna trecută, înainte de licitația din 26 ianuarie, Dokia Capital prezentase oferta de achiziție a imobilului, cu 6,3 milioane de euro plus TVA, potrivit documentelor analizate de Economica.net. Dar, firma nu s-a prezentat încă la licitație.

Astfel, niciun doritor nu s-a prezentat la licitația organizată de lichidatorul judiciar Rovigo, care a avut loc vineri, 18 februarie, a declarat pentru Economica.net, Cristian Stângaciu, partener în cadrul Rovigo. Mai urmează două licitații, care vor fi organizate în zilele de vineri 25 februarie și 4 martie.

Cine este George Brăiloiu

Discretul om de afaceri George Brăiloiu este propritarul KDF Energy, care activa în domeniu comercializării energiei electrice. Traderul a intrat în insolvență în 2017.

Brăiloiu mai este cunoscut și pentru achiziția în 2011 a manuscriselor lui Emil Cioran, în cadrul unei licitații organizate la Paris. Omul de afaceri a plătit atunci peste 400.000 de euro pentru manuscrisele pe care le-a donat ulterior Academiei Române.

În luna decembrie a anului trecut, mai mulți asociați ai firmei Cherhana Jurilovca și-au transferat părțile sociale către George Brăiloiu, care a devenit acționar unic, potrivit datelor consultate de Economica.net si puse la dispoziție de către Termene.ro. Tot anul trecut, Brăiloiu devenea acționar unic al firmei Dokia Air, al cărei administrator este Marcel Arseanu.

Marcel Arseanu este administrator și în cadrul agenției de turism Happy Tour, al cărei acționar majoritar este o firmă din Elveția, numită similar celor din România deținute de Brăiloiu: Dokia Invest, fosta HEY! BE WELL AG, care a cumpărat în vara anului trecut agenția de la fondul de investiții spaniol GED. Dokia Invest a majorat capitalul social al Happy Tour în luna ianuarie a acestui an cu circa 440.000 de euro.

Casa Maria Lahovary

Casa a fost construită în 1889 în stilul neorenașterii franceze de către arhitectul Louis Blanc, și cunoscută sub numele de casa Maria Lahovary. Clădirea a fost construită la cererea politicianului Ion M. Lahovary, tatăl prințesei Martha Bibescu. Imobilul este unul dintre cele mai emblematice din București

Clădirea are subsol și două etaje, o suprafață construită desfășurată de 1.996  de mp și un teren de 3.196 mp. În imobil a funcționat Cambridge School of Bucharest până în 2019, iar din vara anului trecut aici funcționează asociația Aldo Moro, care plătește lunar o chirie de 12.000 de euro, potrivit Profit.ro.

CITEȘTE ȘI Hanul unde s-a sărbătorit pentru prima dată pe teritoriul României ziua de 1 Mai, scos la vânzare

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code