Economice

Electrica a cumpărat energie „bandă” cu peste 700 de lei/MWh pentru tot anul 2022 de la un “fotovoltaic”. Tranzacția vine și cu o surpriză

Electrica Furnizare a încheiat în data de 21 februarie două tranzacții de energie pe piața contractelor bilaterale (PCCB-LE Flex) a OPCOM.

Astfel, furnizorul, unul dintre cei mai mari din România, a cumpărat două pachete de câte 5 MW bandă, cu livrare în tot anul 2023, de la societatea Photovoltaic Green Project. Prețul la care s-au făcut tranzacțiile este de 735 de lei/MWh, preț solicitat de Electrica Furnizare și oferit de cumpărător. Electrica Furnizare este cea care care a inițiat tranzacțiile.

Primul lucru interesant este că, situație destul de rară, un producător de energie electrică din surse fotovoltaice “se înhamă” să vândă energie cu livrare continuă – bandă, aceeași cantitate 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, timp de un an. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Photovoltaic Green Project deține două parcuri fotovoltaice de câte 2,5 MW, deci în total 5 MW. Firma este și furnizor de energie electrică însă, nu doar producător, potrivit datelor ANRE.

Nu știm exact în ce calitate a încheiat tranzacția, de producător de energie din surse fotovoltaice sau de furnizor, dar pare clar că firma trebuie să cumpere (sau a cumpărat deja) o parte din energia pe care a contractat-o spre vânzare către Electrica în anul 2023. Asta din moment ce a contractat spre vânzare la o putere de 10 MW, bandă, și firma are capacități de generare în fotovoltaic de 5 MW.

De la cine a cumpărat Electrica energia

Al doilea lucru interesant apare atunci când ne uităm cu atenție la firmă. Astfel, așa cum apare și în anunțul de licitație, Photovoltaic Green Project  este în reorganizare. Într-adevăr, dacă ne uităm în trecut, vedem pe site-ul unui cunoscut practician în insolvență, Sierra Quadrant, că, în anul 2018, compania era în insolvență și, la acea dată, a fost întocmit și înaintat tribunalului un plan de reorganizare. Acceptat, cel mai probabil, din moment ce acum compania apare ca fiind “în reorganizare”.

În aceeași ordine de idei, potrivit datelor Termene.ro, acționarul majoritar al Photovoltaic Green Project este un nume foarte cunoscut, mai ales în trecut, în piața de energie, Transenergo Com, care a fost în trecut unul dintre marii furnizori de pe piață, dar a intrat în insolvență în criza energiei din anul 2017. La acea vreme, era al patrulea furnizor de energie din România, după cota de piață, cu afaceri de peste 300 de milioane de euro –  un business al unor discreți oameni de afaceri români, familia Coman.

Compania a reușit să iasă din insolvență și este din nou activă pe piață. Însă, ca o ironie a sorții relativ la tranzacția de acum, în luna februarie a acestui an Electrica a anunțat că, în urma confirmării planului de organizare al Transenergo, va pierde 37 milioane de lei pentru că creditorii chirografari nu vor beneficia de distribuiri de sume.

Electrica deţinea o creanţă chirografară ca urmare a unui contract cu Transenergo, din 2017. Electrica a anunțat că provizionat integral suma pierdută dar a precizat că va ataca cu apel decizia Tribunalului Bucureşti de confirmare a planului de reorganizare a Transenergo.

CITEȘTE ȘI Preţul energiei pe bursă în ianuarie, de trei ori şi jumătate mai mare ca anul trecut

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code