Economice

Olaf Scholz a cerut cu fermitate Serbiei să impună sancțiuni împotriva Rusiei

„Cancelarul Scholz a cerut într-un mod foarte hotărât, clar şi ferm Serbiei să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei”, a declarat Vucic în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul întrevederii cu Scholz, care a efectuat prima sa vizită în Balcanii occidentali.

Preşedintele sârb a evocat „situaţia specifică” a Serbiei în această chestiune, din cauza înainte de toate a problemei Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008 şi pe care Belgradul, cu susţinerea Rusiei la ONU, nu o recunoaşte.

Aleksandar Vucic a subliniat, de asemenea, legăturile economice, în special în domeniul energetic, şi relaţiile tradiţionale foarte apropiate cu Rusia.

„Noi ne aşteptăm ca aceste sancţiuni să fie susţinute de toate ţările candidate la aderarea la UE”, a afirmat, la rândul său, Olaf Scholz.

„Este important să depunem eforturi ca un număr tot mai mare de ţări să se alăture sancţiunilor, pentru că ele sunt instrumentul, împreună cu livrările de arme, care va ajuta Ucraina să-şi determine viitorul”, a declarat Olaf Scholz.

Serbia rămâne singura ţară europeană care nu a impus sancţiuni Rusiei.

În chestiunea Kosovo, preşedintele sârb a dat asigurări că, pentru prima dată, „am auzit astăzi că o recunoaştere reciprocă” este condiţia unei aderări la UE.

„Până în prezent am auzit vorbindu-se de o normalizare generală a relaţiilor” între Belgrad şi Pristina, a spus el, adăugând că Serbia „nu reacţionează la presiune în modul în care cineva ne ameninţă şi noi trebuie apoi să facem ceva”.

„Este de neconceput ca două ţări care nu se recunosc reciproc să devină membre ale UE”, a declarat Olaf Scholz la Pristina, prima etapă a turneului său în regiune.

„Ceea ce este necesar acum este să rămânem dedicaţi procesului de dialog şi să obţinem progrese”, a declarat la Belgrad Olaf Scholz.

Cancelarul german se va deplasa de asemenea la Salonic, iar sâmbătă în Macedonia de Nord şi Bulgaria.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code