Economice

Norvegia nu se arată îngrijorată că achizițiile comune de gaze ale statelor UE vor duce la formarea unui cartel

Acesta s-a întâlnit la Oslo cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, iar printre subiectele discutate au fost achiziţiile comune de gaze la nivelul UE.

După întâlnire, ministrul norvegian al Energiei le-a spus jurnaliştilor că platforma va facilita „negocieri pe bază comercială şi companiile din Norvegia ar putea beneficia de pe urma schemei.

Maros Sefcovic a detaliat modul în care va funcţiona schema, a declarat Aasland, adăugând că platforma ar putea ajuta la conectarea companiilor – cum ar fi gigantul norvegian deţinut de stat Equinor cu micile industrii care au nevoie de o aprovizionare stabilă cu gaze.

De asemenea, discuţiile au vizat rolul Norvegiei de furnizor de încredere al pieţei europene, după ce ţara a înlocuit Rusia, devenind cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei după invadarea Ucrainei de către Moscova.

Aasland a explicat că UE, care s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050 şi trece la energia regenerabilă, trebuie să ofere un sprijin clar planurilor Norvegiei de a extinde extragerea ţiţeiului din zăcămintele offshore.

Statele membre UE ar urma să semneze în următoarele luni primele contracte comune de achiziţionare a gazelor, pentru a umple depozitele înaintea iernii viitoare, în contextul în care Europa înlocuieşte gazele din Rusia. Achiziţiile comune de gaze sunt un nou instrument pe care blocul comunitar îl va folosi pentru a limita creşterea costurilor cu energia, declanşată de întreruperea livrărilor ruseşti, după invadarea Ucrainei.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care coordonează achiziţiile comune de gaze la nivelul UE, a avut miercuri o discuţie cu furnizorii internaţionali de gaze.

Sefcovic a declarat că Europa este în grafic pentru a-şi extinde capacitatea de a regazifica gazele naturale lichefiate la 227 miliarde de metri cubi până în 2024, de la 178 bcm în prezent.

Prima licitaţie pentru achiziţii comune de gaze la nivelul UE ar urma să aibă loc în aprilie. UE se aşteaptă ca primele contracte cu furnizorii din SUA, Orientul Mijlociu şi Africa să fie semnate undeva în jurul lunii iunie.

Estimările iniţiale evaluează cererea blocului comunitar şi a celor trei state vecine la 24 de miliarde metri cubi pentru următorii trei ani, a anunţat săptămâna aceasta vicepreşedintele Comisiei Europene, Acesta a explicat că există interes pentru achiziţii comune de gaze din partea consumatorilor industriali în sectoare precum oţelul, aluminiul, ceramica, sticla şi producţia auto.

Pe partea de ofertă, peste 50 de companii din întreaga lume sunt interesate să încheie contracte cu Europa, potrivit lui Sefcovic. După prima licitaţie, UE va organiza mai multe achiziţii comune pe o bază regulată pentru a se asigura că blocul are suficiente gaze naturale. Chiar dacă gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este deja la 61%, graţie unei ierni blânde, preocuparea s-a mutat deja spre reumplerea depozitelor înainte de viitorul sezon de iarnă.

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code