Economice

NetCity Telecom, operatorul rețelei de fibră optică din București, ia un credit de la BCR pentru a continua lucrările

Acționarii Direct One şi Electrogrup Infrastructure, companii controlate de antreprenorii români Teofil Mureșan și Simion Mureșan, au decis în 26 iulie 2021 să contracteze de la BCR un credit de investiții cu garanție Exim în cadrul schemei de ajutor de stat Covid-19 în valoare de 1.099.232 euro pentru finanțarea în proporție de 90% a cheltuielilor de capital aferente proiectului pentru dezvoltarea rețelei NetCity – etapa a doua, potrivit unei hotărâri publicate vineri, 5 noiembrie, în Monitorul Oficial.

Prima etapă a costat 36 milioane de euro, iar la finele anului 2019, infrastructura subterană Netcity asigura racordarea a peste 23.000 de locaţii (inclusiv ansambluri rezidentiale şi clădiri de birouri).

Compania garantează creditul cu următoarele:

  • un contract de ipotecă de rang subsecvent asupra tuturor conturilor NetCity deschise la BCR și asupra tuturor soldurilor creditoare ale acestora
  • contract de ipotecă asupra cash colateral în valoare de 109.923 euro, reprezentând 10% din finanțare
  • garanție Exim Bank în proporție de 90% din finanțare
  • un contract de ipotecă asupra viitoare rețelei care va fi finanțată din acest credit

Netcity Telecom este operatorul rețelei „Netcity”, fiind responsabil cu proiectarea, realizarea şi operarea acesteia, în baza unui contract de concesiune semnat în 2008 cu Primaria Municipiului Bucuresti pe o perioada de 49 de ani. Iniţial, operatorul a fost deţinut de către compania UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu, care l-a vândut în anul 2016 către actualii proprietari.

Netcity Telecom a construit o infrastructura metropolitană subterană distribuită în bucle funcţionale, fiecare buclă având o lungime de aproximativ 20 km, lungimea totală a retelei executate până în prezent fiind de peste 1.600 km, în cea mai mare parte pe bulevardelele principale din Bucureşti.

Reteaua este pusă la dispoziţia operatorilor de telecomunicaţii care oferă servicii pe teritoriul Municipiului Bucureşti. Tarifele de închiriere ale rețelelor subterane Netcity sunt tarife reglementate de către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare Comunicații.

Infrastructura Netcity este construită exclusiv din fonduri proprii ale Netcity Telecom, Primăria București încasând redevențe în cuantum de 12% din venituri.

Netcity Telecom face parte dintr-un grup de patru companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii, alături de Electrogrup SA, Direct One SA, Nova Power & Gas SRL, reunit sub umbrela holding-ului E-INFRA.

NetCity Telecom a obţinut anul trecut venituri de 9,24 milioane de lei, în creştere cu 5,8% faţă de anul anterior, şi un profit de 2,46 milioane de lei, mai mare cu 49% faţă de cel înregistrat în 2019. În 2020, datoriile se ridicau la 30,14 milioane de lei.

The post NetCity Telecom, operatorul rețelei de fibră optică din București, ia un credit de la BCR pentru a continua lucrările appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code