Economice

Mexicul începe naţionalizarea zăcămintelor de litiu

Litiul face parte din patrimoniul Mexicului, ceea ce exclude orice noi concesiuni către companii private, conform unei reforme a legii mineritului adoptată de deputaţii majoritari ai preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.

Mexicul ar dispune de rezerve importante în statul Sonora (nord), a raportat în 20019 site-ul specializat Mining Technology. Proiectele se află deocamdată în faza de explorare.

Guvernele anterioare au acordat opt concesiuni, care vor rămâne în vigoare.

Aprobată cu 298 de voturi din totalul celor 500 de deputaţi, legea mai trebuie să fie votată în Senat, unde partidul la putere, Morena, deţine, de asemenea, majoritatea.

Transmisă cu o zi înainte Camerei, legea a fost adoptată într-o singură zi de dezbatere, după respingerea, duminică, a unei reforme a Constituţiei care viza întărirea rolului statului pe piaţa energiei electrice.

Legea privind litiul a fost adoptată cu majoritate simplă, în timp ce reforma Constituţiei necesita o majoritate de două treimi de care preşedintele mexican nu dispune printre deputaţi.

Acest proiect de reformă a pieţei energiei electrice au îngrijorat Statele Unite care au avertizat împotriva „disputelor nesfârşite” în cadrul acordului de liber schimb Mexic-Statele Unite-Canada.

Preşedintele Lopez Obrador a declarat că deputaţii opoziţiei care au votat împotriva reformei sale au comis un „act de trădare a Mexicului”.

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code