Economice

Luxul motorizat nu a resimțit problemele din 2022. Rolls-Royce, Bentley și Bugatti au bătut recorduri ale vânzărilor

Rolls-Royce a raportat vânzări record pentru 2022, în ciuda unui preț mediu al mașinilor sale de lux care a urcat la aproximativ 534.000 de dolari și a unei scăderi a cererii de pe piața chineză. Mai mult chiar, compania are comenzi care acoperă, parțial, și anul 2023.

Conform oficialilor Rolls-Royce, marca a vândut în 2022 nu mai puțin de 6.021 de mașini, în creștere de la 5.586 în 2021. Atât în 2021 cât și în 2022 au fost bătute recorduri din acest punct de vedere.

Datele companiei arată că vânzările cele mai mari au fost realizate în zona americană, acolo unde Rolls-Royce a vândut circa 35%. În China, a doua cea mai mare piață a producătorului de automobile, blocajele generate de pandemie au dus la o „scădere cu o singură cifră” a vânzărilor.

În ciuda problemelor din China, CEO-ul Rolls-Royce, Torsten Müller-Ötvös consideră că reculul de acolo a fost compensat de creșterea altor piețe. „Registrul nostru de comenzi se întinde mult în 2023 pentru toate modelele. Nu am observat o încetinire a ritmului comenzilor”, a declarat Müller-Ötvös.

Rolls-Royce a dezvăluit că precomenzile pentru modelul complet electric Spectre, care urmează să fie pus în vânzare la sfârșitul anului 2023, au depășit toate așteptările.

Ca și rivalii de la Rolls-Royce, britanicii de la Bentley au raportat și ei o scădere în China, acolo unde vânzările s-au micșorat cu 9% față de 2021. Marcă a grupului german Volkswagen, Bentley a comercializat 15.174 de vehicule în 2022, în creștere cu 4% față de anul anterior care și el a fost unul emblematic pentru companie.

„În ceea ce a fost un alt an imprevizibil afacerea noastră a depășit curenții potrivnici și a demonstrat o mare rezistență pentru a realiza un al treilea an consecutiv de vânzări record”, a declarat directorul general al Bentley, Adrian Hallmark.

SUV-ul de lux Bentayga, care are un preț de bază de aproximativ 150.000 de lire sterline, a rămas cel mai căutat model Bentley în 2022, reprezentând 42% din vânzări.

Dovada că 2022 a fost un an bun pentru mărcile de lux, clienții acestora nefiind afectați grav de problemele generate de pandemie sau inflație, este și recordul raportat de Bugatti. Compania din Molsheim, specializată în supermașini, a livrat 80 de automobile, cele mai multe din istoria sa într-un singur an.

Dacă anul 2022 a fost marcat, în cazul Bugatti, de premiera mondială a lui W16 Mistral, ultimul model de șosea al mărcii propulsat de legendarul motor Bugatti W16 care produce 1.600 CP din cei 16 cilindri și patru turbocompresoare, 2023 va începe cu participarea unicului model Chiron Profilée9 la o licitație care va avea loc la Paris pe 1 februarie.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code