Flux Stiri

Long COVID ucide celulele nervoase. Ce simptome au cei care au trecut printr-o spitalizare în urma infecției

  • Cele mai multe efecte după infecția cu Sars-CoV2 se resimt la nivelul creierului, al plămânilor și rinichilor.
  • Infecția poate duce la moartea unor neuroni şi se află la originea unor simptome care persistă în timp.
  • Simptome Long-COVID: oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febră intermitentă, pierderea gustului şi a mirosului, probleme de concentrare şi depresie.

COVID-19 rămâne în atenția specialiștilor de sănătate publică. OMS vrea o anchetă suplimetară pe originea virusului în China, SUA aprobă noi vaccinuri, iar cercetării continuă să analizeze efectele pe termen lung pe care pacienții le resimt după spitalizarea. Un nou studiu publicat în revista Lancet Respiratory Medicine arată că cele mai afectate organe sunt creierul, plămânii și rinichii.

Studiul se bazează pe RMN-uri realizate pe 259 de pacienţi care fost spitalizaţi din cauza COVID-19 în perioada 2020-2021. Rezultatele RMN-urilor au fost comparate apoi cu analizele medicale efectuate pe un grup de 50 de persoane care nu au fost niciodată infectate cu SARS-CoV-2. Aproape o treime dintre pacienţii cu COVID-19 au prezentat „anomalii” la nivelul mai multor organe timp de mai multe luni după externarea lor. Acele organe au inclus în special creierul, plămânii şi rinichii, şi, într-o mai mică măsură, inima şi ficatul.

Simptomele pe care le resimt cei care au trecut printr-o spitalizare în urma infecției

Oboseală, tuse, dificultăţi de respiraţie, febra, pierderea gustului şi a mirosului, probleme de concentrare şi depresie: COVID-19 de lungă durată se manifestă prin unul sau mai multe simptome de pe o listă lungă, în general în primele trei luni după infectare şi care persistă pentru cel puţin două luni. Astfel de simptome nu pot fi explicate prin alte diagnostice şi au un impact asupra vieţii cotidiene a pacienţilor.

În Franţa, COVID-19 de lungă durată a afectat 4% dintre adulţi, adică 2,06 milioane de persoane cu vârste de peste 18 ani. Un mic procent – 1,2% – dintre ele au declarat că sunt puternic afectate în activităţile de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de Santé Publique France în toamna anului trecut şi ale cărui rezultate au fost prezentate în iunie 2023. Marea majoritate a pacienţilor (90%) care suferă de COVID-19 de lungă durată constată totuşi o ameliorare lentă a simptomelor după doi ani.

Citește și

The post Long COVID ucide celulele nervoase. Ce simptome au cei care au trecut printr-o spitalizare în urma infecției appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code