Economice

Kuleba i-a spus Annalenei Baerbock că vor fi mulți morți printre civili, atâta timp cât Germania refuză să livreze Ucrainei tancuri Leopard

„Cu cât o astfel de decizie este amânată mai mult, cu atât vor fi mai multe victime, cu atât vor fi morţi printre civili”, a afirmat cu regret şeful diplomaţiei ucrainene, la încheierea unei vizite surpriză a omologului său german, Annalena Baerbock, la Harkov (nord-est).

Reprezentanta Berlinului a declarat la Harkov că ucrainenii pot conta pe „solidaritatea şi susţinerea” germanilor în ceea ce priveşte furnizarea de generatoare, transformatoare, combustibili şi pături pentru a rezista frigului iernii. Ea a apreciat că oraşul, aflat aproape de frontiera cu Rusia, este „simbolul nebuniei absolute a războiului de agresiune rus în Ucraina şi a suferinţei nesfârşite cu care se confruntă zilnic oamenii, în special aici, în estul ţării”.

Baerbock a asigurat Ucraina că poate conta pe livrarea armamentului necesar pentru eliberarea celor „care suportă încă teroarea ocupaţiei ruse”.

Germania a anunţat săptămâna trecută, după multe tergiversări, că va trimite Ucrainei până la primăvară 40 de vehicule blindate Marder, folosite de infanterie. Kievul solicită însă şi tancuri Leopard.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a făcut marţi o vizită la Harkov, neanunţată presei în prealabil. Ea este prima oficialitate occidentală de rang înalt prezentă în acest oraş din nord-estul Ucrainei, grav afectat de război, precizează agenţia.

De când a început războiul, mulţi lideri occidentali au vizitat Ucraina, inclusiv cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron, reaminteşte AFP, remarcând însă că niciunul nu a mers atât de departe spre est, unde trupele ruseşti au ocupat teritorii ucrainene. În prezent, forţele ucrainene au recucerit teren, iar linia frontului se află la 130 de km de Harkov.

Baerbock a fost invitată de omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba. Este pentru a treia oară când şefa diplomaţiei germane vizitează Ucraina, de la începutul invaziei ruse în această ţară, în februarie 2022; ea a mai fost anul trecut la Kiev şi la Bucea. Din motive de securitate, anunţul privind vizita de marţi a fost făcut când se afla deja în tren, pe drumul de întoarcere.

Ministrul s-a referit şi la candidatura Ucrainei la Uniunea Europeană: „Este important pentru mine să nu pierdem din vedere locul Ucrainei în familia noastră europeană, chiar şi în această iarnă de război”, a spus ea. Guvernul german intenţionează să facă Kievului „oferte foarte concrete” pentru progresul în „întărirea statului de drept, a instituţiilor independente şi a luptei împotriva corupţiei”, a adăugat ea.

 

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code