Economice

Două companii private și statul român vor să cumpere firma de asigurări unde este acționar Jean Valvis. Cine este favorit?

Garanta Asigurări, companie cu un business de peste 53 de milioane de lei în 2021, este ofertată la vânzare. Potrivit surselor Economica, în camera de due diligence au intrat trei ofertanţi: EximAsig, companie controlată indirect de stat prin EximBank şi care şi-a manifestat interesul clar pentru cumpărarea companiei încă de la jumătatea anului trecut, Eurolife Asigurări România şi încă o companie de asigurări, pe care sursele Economica nu au vrut să o nominalizeze.

Economica a scris în urmă cu mai multe luni că discuții pentru achiziționarea Garanta a purtat și compania austriacă Uniqa

După cum au declarat sursele Economica, EximAsig îşi păstrează clar intenţia de a cumpăra Garanta Asigurări, chiar dacă la jumătatea anului trecut, compania elenă a început să închidă şi să vândă mare parte din sucursalele sale importante din România.

Totuşi, cumpărarea Garanta Asigurări de către EximAsig ridică anumite semne de întrebare. Noua companie va avea şi componenta de asigurări de viaţă, care nu există în statutul EximAsig. În aceste condiţii, după cumpărarea Garanta de către Exim (dacă va avea loc) va fi necesară o majorare de capital. Pentru respectiva majorare de capital, statul român, acţionar în ambele entităţi, s-a gândit că este foarte probabilă  o intrare a CEC Bank, care are oricum nevoie de companie de asigurări, macar pentru asigurările de credit, dacă nu mai mult, în acţionariatul EximAsig.

Intrarea CEC Bank în acţionariatul EximAsig este condiţionată de participarea băncii de stat la majorarea capitalului social al companiei de asigurări, tocmai pentru a păstra licenţa de asigurări de viaţă.

Nici CEC Bank, nici Garanta Asigurări nu au răspuns la întrebările noastre până în acest moment. Una dintre explicaţiile off the record s-a referit la faptul că avem de-a face oricum cu un proces de durată, care are de trecut pete multe aprobări, majorări şi multe comunicări.

Bani din business-urile cu grecii

Garanta este o societate mică ce are ca acționar majoritar cel mai mare asigurător grec, Ethniki (vândut recent de National Bank of Greece către un fond de investiții) și ca acționari minoritari societăți controlate de statul român  și pe Jean Valvis, cunoscutul om de afaceri care în prezent produce Aqua Carpatica sau vinurile de la Domeniile Sâmburești.

Pentru Garanta, relația cu Banca Românească (deținută în trecut de National Bank of Greece și cumpărată de către statul român chiar prin acționarul Eximasig, adică Eximbank) și firma de leasing a NBG din România au fost cruciale, generând cea mai mare parte a afacerilor. Prin aceste canele, Garanta  a vândut asigurări de viață, de credit sau de bunuri, la pachet cu creditele, sau CASCO în cazul firmei de leasing.

În prezent, după cum arată datele oficiale prezentate pe site-ul companiei, principala linie de business pe care merge Garanta sunt asigurările CASCO, care au adus aproape jumătate din vânzările totale din 2021 (24,2 milioane de lei dintr-un total de 53 de milioane de lei în prime brute subscrise).

A doua sursă de business sunt asigurările de bunuri (pierdere financiară) cu aproape 16 milioane de lei, urmate de asigurările de viață, cu circa 7 milioane de lei. Celelalte linii aproape că nu contează, singurul lucru de remarcat fiind dublarea vânzărilor pe clasa 10 (RCA și CMR), până la aproximativ 3,3 milioane de lei, în 2021.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code