Economice

Încă un incendiu de proporții în România, la un celebru „mezelar” asigurat pentru daune mari. VIG, cel mai mare acționar din piața asigurărilor, e urmărit de ghinion. Trei incendii „de prima pagină” cât profitul pe jumătate de an

Omniasig și Asirom vor avea de plată, într-o primă fază, cel puțin 5-6 milioane de euro, pentru daunele lăsate în urmă de trei incendii care au ajuns subiect de știre la nivel național, potrivit estimărilor Economica.   Suma este mai mare decât profitul net pe care austriecii îl raportează, în general, la jumătate de an, pentru activitățile din România. Menționăm că la asigurările de tip property pentru hale de producție, cota de primă stă undeva între 0,1 și 0,2% din suma asigurată, având în vedere că frecvența daunei pentru indendii este, totuși redusă, adică sub 0,8%. Cu atât mai mult, trei evenimente într-o singură lună care să aducă și distrugeri către maximul sumei asigurate, reprezintă o situație cu totul specială. 

Am spus că vor avea de plătit ” în primă fază” pentru că în general contractele cu sumă asigurată mare sunt reasigurate integral sau în cea mai mare parte, adică o un reeasigurător sau mai mulți vor achita în final dauna. Până atunci, însă, efortul este al companiei care a emis polița.

Toate cele trei evenimente au avut loc în februarie, unul dintre ele implică un spital mare, iar celelalte două firme românești mari, extrem de importante pentru regiunile unde își desfășoară activitatea.

Cel mai recent, în noaptea de 21 spre 22 februarie, a izbucnit în flăcări o hală de mari dimensiuni care aparține producătorului de mezeluri „Ana și Cornel”, din Mizil. Clădirea de 10.000 de metri pătrați plus birouri era asigurată la Omniasig și a ars aproape complet. Este încă prematur pentru a înainta o valoare exactă a daunelor, mai ales că asemeni tturor situațiilor de acest gen se iau în calcul diverse variante, printre care și foc pus intenționat chiar de către cei care ar urma să încaseze despăgubirea. Specialiștii cu care am discutat, spun însă că, având în vedere dimensiunile și dotările halei, ar putea fi vorba despre cel puțin 2,5-3 milioane de euro.  Producătorul de mezeluri ” Ana și Cornel” este o firmă foarte importantă pentru Mizil și pentru Prahova. Compania a avut în 2020 un număr mediu de aproape 800 de angajați și o cifră de afaceri de peste 202 milioane de lei, conform Risco.ro. 

Incendiu cu implicații politice în Maramureș, la o fabrică de mobilă care produce pentru Ikea. Daune de până la 2 milioane de euro

O altă  daună de impact a fost cea de la Târgu Lăpuș, unde un producător de mobilă etalon pentru județul Maramureș și-a pierdut una dintre halele de producție într-un incendiu. Așa cum scria Economica, evenimentul a avut loc în noaptea de 15 spre 16 februarie și a presupus distrugerea integrală a unei hale deținute de firma Taparo, companie cu 1.700 de angajați, furnizor important al unor mari retaileri ca Ikea sau Jysk.   

În acest caz, știm exact suma maximă ce va putea fi plătită, deoarece am aflat condițiile contractuale. Asirom VIG ar putea achita până la 2 milioane de euro și probabil că acolo va merge dauna, având în vedere că hala a ars complet. Potrivit contractului, asiguratul își asumă și el o franșiză de 10%, deci 200.000 de euro.

AICI detalii despre incendiul de la Taparo și condițiile de asigurare

Acest incendiu a stârnit și reacții din zona politică, având în vedere nu doar că firma este unul dintre cei mai mari angajatori din Maramureș, dar și că patronuo său este un important sponsor pentru unele partide politice, după cum afirmă surse apropiate. Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, se sizat de Gabriel Zetea, deputat de Maramureș, a afirmat că Taparo va primi sprijin de la autorități. 

Nu în ultimul rând, tot o companie a VIG, Omniasig, este cea care asigură Spitalul din Suceava, renovat din temelii destul de recent. Acolo a avut loc un incendiu care a cuprins cinci etaje și care a condus la evacuarea a 400 de pacienți.

AICI detalii despre incendiul de la Suceava

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code