Economice

Gripă aviară în Bulgaria. Autoritățile sacrifică 19.000 de păsări

Șeful Agenţiei regionale de siguranţa alimentelor din Bulgaria, a declarat că acesta este al treilea focar de gripă aviară descoperit la o fermă din satul Krivo Pole, în apropiere de oraşul Haskovo, în ultimii trei ani.

Şi alte state europene, precum Ţările de Jos şi Franţa, au descoperit la rândul lor noi focare de gripă aviară în ultimele săptămâni.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code