Economice

Grâul rusesc continuă să își facă loc pe piețele mondiale, profitând de problemele Europei și ale Ucrainei. Exporturile rusești au fost revizuite în sus, la 33 de milioane de tone

Rusia ar putea livra anul acesta către țările lumii 33 de milioane de tone de grâu, cu 1 milion de tone mai mult decât estimase USDA în martie, dar sub cantitățile livrate în anul comercial 2019/2020, când exporturile rusești au totalizat 34,4 milioane de tone, și în 2020/2021 când au fost de 39,1 milioane tone. Practic însă, ca și anii trecuți, Rusia va livra pest granițe în jur de 45% din producția totală de grâu.

Cu toate că Rusia taxează tot mai mult exportul – taxa a crescut din nou vineri cu 5,30 dolari/tonă pentru perioada 13-19 aprilie, ajungând la 101,40 dolari/tonă-, prețul grâului rusesc este în continoa foarte competitiv.

Exporturile europene revizuite în jos

În schimb, pentru Europa, datele din aprilie indică exporturi cu 3,5 milioane de tone mai mici față de estimarea din martie, până la 34 de milioane de tone, pe fondul unei producții estimate să scadă de la 139 de milioane de tone la 138,4 milioane de tone, dar și uma a uno situații particulare cu care se confruntării marii expotatori – Franța, Germania,România, Polonia și Lituania ce reprezintă 80 % din totalul exporturilor de grâu din UE. De remarcat aici faptul că o mare parte din deficitul de exporturi a rezultat din cauza unei încetiniri din partea Franței, Lituania și Polonia. Exporturile din Franța către Algeria au încetinit în special după o dispută diplomatică în urma căreia agenția de stat algeriană de comercializare a cerealelor a oprit toate importurile de grâu de la principalul său furnizor.

Astfel, Algeria a început să cumpere grâu rusesc în 2021/22 pentru prima dată în ultimii 5 ani și, de asemenea și a început să cumpere din
Argentina. Lituania a avut o recoltă estimată mai mică decât se preconiza anterior și a redus livrările către Nigeria și Algeria, iar Polonia a exportat, de asemenea, mai puțin în Algeria, precum și în Arabia Saudită și în Sudul Africii de Sud.

De asemenea, Bulgaria și Ungaria, care reprezintă împreună 8% din exporturile de grâu ale UE, se așteaptă să exporte mai puțin grâu până la sfârșitul anului comercial, deoarece guvernele lor au pus în aplicare restricții asupra exporturilor de cereale.

In Bulgaria, începând cu 7 aprilie, funcționarii vamali continuă să întârzie exporturile și să efectueze controale de 24 de ore la încărcăturile de export împreună cu Agenția Națională de Venituri și alte autorități, o practică neobișnuită și ce
cauzat încetinirea comerțului.

„Privind în perspectivă, se așteaptă ca exporturile UE să se accelereze în ultimul trimestru al anului de comercializare, deoarece
cumpărătorii se îndepărtează de livrările din Ucraina. Pentru a ajunge la prognoza redusă de 34 milioane de tone, exporturile UE vor
trebui să atingă o medie puternică, dar controlabilă, de 3,5 milioane de tone pe lună din aprilie până în iunie. În timp ce
Algeria a devenit mai dependentă de grâul din Marea Neagră în ultima vreme, se pare că a cumpărat majoritatea cantității necesare, din Fanța, la licitația sa din martie, marcând o inversare față de excluderea recentă din licitație. Creșterea achizițiilor din partea Egiptului, Turciei, Iordaniei, Nigeriei și a altor piețe din Africa Subsahariană sunt așteptate să asigure piața pentru ca UE să încheie anul comercial la nivelul prognozei revizuite”.

În anul de marketing 2019/2020, UE a exportat 39,7 milioane de tone de grâu, în timp ce în anul comercial 2020/2021, livrările au însumat 29,7 milioan de tone, ceea ce înseamnă că UE a putea livra anul acesta cu 14,4% mai puțin dcât anul trecut.

Situația exporturilor din Ucraina

Referitor la Ucraina, USDA mizează anul acesta pe exporturi de 19 de milioane de tone de grâu, față de 20 de milioane cât se estima în martie și peste nivelul din 2020/2021 de 16,8 milioane de tone.

La nivl global, conform datelor din aprilie, vorbim despre un estimat de 200 de milioane de tone, față de 203 milioane de tone cât era previzionat luna anterioară și față de 202,6 milioane de tone în anul comercial trecut.

„Exporturile mai mici ale UE, Ucrainei, Statelor Unite și Kazahstanului nu sunt complet compensate de exporturile mai mari ale Rusiei, Braziliei și Argentinei. Exporturile UE sunt reduse cu 3,5 milioane de tone, pe fondul unui ritm mai mic decât cel preconizat. Exporturile Rusiei sunt majorate cu 1 milion de tone deoarece continuă să exporte la prețuri competitive. Exporturile Ucrainei sunt reduse cu 1 milion de tone la 19,0 milioane, deoarece porturile sale de la Marea Neagră rămân închise de la invazia Rusiei din februarie. Cea mai mare parte a exporturilor Ucrainei a fost deja expediată, cu cantități suplimentare limitate așteptate pentru restul anului 2021/22”, see arat[ ]ntr-un raport USDA.

În ceea ce privește  perspectivele globale pentru grâu pentru 2021/22, USDA mizează pe o ușoară creștere a ofertei, de creștere a consumului, de scădere a comerțului și de reducere a stocurilor finale.

„Aprovizionările sunt majorate cu 0,7 milioane de tone, până la 1.069,5 milioane de tone, pe fondul unei combinații de stocuri inițiale mai mari pentru Pakistan, Brazilia și Arabia Saudită și o producție mai mare pentru Pakistan și Argentina care mai mult decât compensează producția mai mică din UE. Consumul mondial preconizat pentru 2021/22 este majorat cu 3,8 milioane de tone, ajungând la 791,1 milioane de tone, în principal din cauza utilizării mai mari de alimente, semințe și produse industriale (FSI) pentru India. Pe baza unei absorbții mai mari de la stocurile guvernamentale către programele de distribuție a alimentelor, FSI din India este majorată cu 4,4 milioane de tone până la un nivel record de 100,9 milioane”.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code