Economice

Getica, firmă în insolvență, va livra “de urgență” energia electrică pentru metroul din București

Contractul semnat de Getica cu Metrorex are o valoare de 69,8 milioane de lei și vizează furnizarea de energie pentru trei luni, începând cu 1 februarie.

“În scopul asigurării necesarului de energie electrică începând cu data de 01.02.2022, dată la care expiră contractul de furnizare aflat în derulare, se consideră necesară achiziția în regim de urgență a cantității de energie electrică necesară pentru asigurarea Serviciului de transport public de călători cu metroul”, se arată în anunțul de atribuire din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Metrorex a încercat de cinci ori că cumpere energie, dar a eșuat

Cităm din nou din anunț:

“Actualul contract de furnizare a energiei electrice expiră la data de 31 ianuarie 2021. Pentru angajarea furnizării energiei electrice începând cu data de 01.02.2022, soluția propusă și aprobată a avut în vedere cu precădere necesitatea imperativă de asigurare a energiei electrice pentru îndeplinirea obiectului de activitate al METROREX S.A la un preț cât mai scăzut, precum și implicațiile de natură financiară de natură să destabilizeze semnificativ situația financiară a companiei, implicații ce pot fi asimilate ca motive de extremă urgență, în sensul necesității imperative de angajare în regim de extremă urgență a furnizării energiei electrice, pentru diminuarea efectelor negative asupra bugetului companiei. Nu în ultimul rând, apreciem că situațiile înregistrate pe piața de profil  în cursul anului 2021 care au determinat la nivelul METROREX S.A. anularea unui număr de 5 proceduri, pot fi considerate, prin prisma reglementărilor aplicabile pentru fundamentarea bugetului, ca evenimente imprevizibile și care nu se datorează sub nicio formă unei acțiuni sau inacțiuni a entității contractante”.

Anunțul de atribuire nu vizează nici cantitatea contractată de la Getica și nici prețul plătit. În primăvara anului trecut însă, Metrorex lansa o licitație prin care voia să cumpere consumul pe un an – 215.000 MWh estimat. Valoarea totală estimată a contractului era atunci de 88 de milioane de lei, pentru tot anul. Acum, compania de transport cu metroul plătește 70 de milioane pe doar trei luni, ceea ce arată cu cât au crescut prețurile în piață.

Totuși, Metrorex ar trebui să plătească mai puțin, în teorie, asta pentru că, în lunile februarie și martie prețul energiei este plafonat, și pentru toți consumatorii industriali, la 1.000 de lei/MWh, preț cu toate taxele incluse.

Getica a mai livrat energie electrică către Metrorex, în 2020-2021. În vara anului trecut, furnizorul, care ajunsese să aibă cea mai mare cotă pe piața concurențială, a intrat în insolvență la cerere, dar a rămas cu dreptul de a administra afacerea. Compania nu a denunțat atunci contractele de furnizare înainte de scadențe. Cu sediul în Râmnicu Sărat (județul Buzău), Getica 95 Com este controlată de omul de afaceri Săndel Viorel Tudose.

 

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code