Economice

Germania va trimite din nou, după o pauză de zece ani, trupe de menținere a păcii în Bosnia

Bosnia se află la sute de kilometri de lupte, dar se confruntă cu o mişcare separatistă tot mai pronunţată a sârbilor bosniaci despre care analiştii spun că are sprijinul cel puţin tacit al Moscovei.

La câteva zile după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, Uniunea Europeană a decis aproape să dubleze numărul soldaţilor EUFOR, de la 600 la 1.100, pentru a împiedica o potenţială instabilitate.

Germania va trimite 50 de militari în cadrul EUFOR, marcând o revenire după retragerea din 2012.

O parte din militarii germani vor activa în două aşa-numite echipe de legătură şi observare, grupuri care sunt răspândite pe teritoriul Bosniei şi funcţionează ca senzori pentru comandamentul EUFOR. Alţi militari germani vor lucra la cartierul general din Sarajevo.

NATO şi oficiali ai UE au avertizat că instabilitatea de pe urma războiului din Ucraina s-ar putea extinde la Balcanii de Vest.

Mandatul actual al EUFOR expiră în noiembrie şi va depinde de Consiliul de Securitate al ONU să decidă o prelungire de încă un an. Există însă preocupări în creştere că Moscova şi-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica un acord.

EUFOR a înlocuit în 2004 trupele NATO de menţinere a păcii în Bosnia. Forţele sale au ca misiune stabilizarea ţării după conflictul interetnic din anii 1990, soldat cu 100.000 de morţi.

Sursa foto: Nara.getarchive.net

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code