Flux Stiri

Finlanda își alege azi președintele. Alexander Stubb este favorit

  • Finlanda a aderat la NATO după 30 de ani de nealiniere militară.
  • Finlanda are o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia.
  • Alexander Stubb este favorit să devină președinte în Finlanda.

Finlanda își alege azi președintele. Sunt primele alegeri de când țara a aderat la NATO, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, devenind cel de-al 31-lea stat membru al NATO și punând capăt unui proces de extindere care a durat mai puțin de un an și în urma căruia teritoriul Alianței și-a dublat granița terestră cu Rusia.

Aproximativ 4,5 milioane de cetățeni pot vota pentru noul șef al statului finlandez dintre cei nouă candidați – șase bărbați și trei femei. Aceștia vor alege un succesor al președintelui Sauli Niinistö, al cărui al doilea mandat de șase ani expiră în martie. Acesta nu este eligibil pentru realegere.

Spre deosebire de majoritatea țărilor europene, președintele Finlandei deține puterea executivă în formularea politicii externe și de securitate, în special în relațiile cu țări din afara Uniunii Europene, precum Statele Unite, Rusia și China.

Citește și

The post Finlanda își alege azi președintele. Alexander Stubb este favorit appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 30 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code