Economice

Faliment Euroins. Prima săptămână fără fostul lider RCA: Cât mai costă asigurarea obligatorie și ce firme vând cel mai mult. Surpriză la vârf – date în premieră

Datele de vânzări consultate de Economica arată că cei doi jucători care urmau Euroins în topul vânzărilor RCA, adică Groupama și Allianz Țiriac, se mențin în top, după primele șase zile fără fostul lider al pieței. Alături de cele două companii, relevă cifrele mai multor brokeri de talie mare vine Axeria Iard, societate care a intrat pe piață abia la finalul lui 2021 și activează în România cu o sucursală directă, fiind supravegheată de autoritatea din Franța.

Axeria vinde exclusiv RCA. Surpriza vine de la Grawe, societate cu acționariat austriac de mici dimensiuni, care a mai trecut printr-o perioadă de boom și după falimentul City Insurance. Creșterea din respectiva perioadă a condus la nevoia majorării capitalului, ca urmare a creșterii expunerii, măsură pe care Grawe a și luat-o. Ulterior, societatea a coborât substanțial „turația motoarelor”, ajungând, la final de 2022, în zona penultimului loc din perspectiva primelor subscrise pe RCA.

Potrivit calculelor noastre, acești patru jucători controlează 77% din vânzări raportat la numărul de polițe și circa 85% raportat la Primele Brute Subscrise (PBS).

Date concrete: Cine vinde RCA și la ce prețuri, după prăbușirea Euroins

Tabelul de mai jos arată cotele de piață ale principalilor jucători, după primele șapte zile fără Euroins, atât ca pondere în numărul total de contracte vândute cât și ca procent în vânzări (Primele Brute Subscrise). De asemenea, vă prezentăm și prima medie la care au vândut cele patru societăți relevante, calculată ca raport între PBS și numărul polițelor vândute în perioada amintită.

De precizat că portofoliile celor patru  asigurători sunt foarte diferite, context în care prima medie calculată de noi nu reflectă diferențele de preț pe un anume segment de șoferi, ci în ansamblul vânzărilor. De exemplu, prima medie foarte ridicată din cazul Allianz este, cel mai probabil, rezultatul faptului că societatea vinde inclusiv asigurări pentru camioane, autocare și alte vehicule comerciale, unde prețul este substanțial mai mare decât în cazul automobilelor. La polul opus, Axeria țintește aproape exclusiv persoane fizice și mai ales automobile înmatriculate în orașe mici, în cazul cărora prețul RCA este mai redus, fiind mai scăzută și daunalitatea.

Societatea % total polițe %Prime Brute Subscrise Prima medie
Groupama 34% 40% 925 lei
Axeria 15% 11% 703 lei
Allianz Țiriac 14% 24% 1.570 lei
Grawe 14% 10% 703 lei
Total top 4 77% 85% 975,25 lei

Sursa: Brokeri de asigurări, calcule Economica

Citiți AICI despre proiectul de plafonare a prețurilor RCA, incluzând singura estimarea a viitoarelor prețuri care a apărut public

Share this:

(Visited 21 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code