Economice

EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer

Cel mai important beneficiar teoretic al garanțiilor emise de City Insurance este CNAIR, așa cum Economica.net a arătat deja, însă Compania nu este singura entitate a statului aflată în această situație. În total, arată datele furnizate pentru Economica.net de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), la 17 septembrie erau încă valide 21.976 de polițe de garanție emise de City Insurance, cu o sumă asigurată de 6,32 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă, mai simplu spus, că City a garantat buna execuție a în cazul a aproape 22.000 de lucrări. Trebuie precizat că nu toate lucrările garantate de City ajung să aibă probleme, însă astfel de situații există, iar cei care ar trebui să beneficieze de despăgubire au acum șanse apropiate de zero să recupereze întreaga sumă.

Într-o astfel de situație este chiar CNAIR, care, potrivit datelor ASF, este parte în 15 dosare de daună cu garanții emise de City Insurance. Valoarea totală de recuperat este de 150 de milioane de lei, adică peste 30 de milioane de euro. Șansele ca acești bani să mai fie recuperați sunt apropiate de zero, în condițiile în care CNAIR, ca orice alt terț păgubit sau client al City Insurance, are doar două posibilități pentru a încasa dauna. Prima ar fi să solicite plata daunei la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), însă, conform legii, organismul care se ocupă cu despăgubirea creditorilor de asigurări în caz de faliment al asigurătorului nu plătește mai mult de 500.000 de lei per creanță de asigurări, în condițiile în care sume medie pe care CNAIR ar trebui să o încaseze per dosar este de 10 milioane de lei.  Practic, Compania ar recupera prin FGA doar maximum 5% din pagubă.

O a doua cale este înscrierea la masa credală, după deschiderea procedurii de faliment, acțiune pe care CNAIR a și anunțat că o va face. Acolo, însă, CNAIR se va bate pentru recuperarea banilor cu creditori mai mari,  printre care chiar FGA. Experiența falimentelor recente din asigurări, cele ale Astra Asigurări sau Carpatica Asig, au arătat că foarte puțini creditori au reușit să își recupereze măcar o parte din pagubă, chiar CNAIR fiind în situația de a face încă demersuri pentru recuperarea unor sume din falimentele Astra și Carpatica. Cu atât mai grea va fi misiunea în cazul City Insurance, care, după toate premisele, era de fapt o carcasă goală, care doar distribuia bani către alte entități și persoane fizice. În momentul ridicării licenței, de exemplu, disponibilitățile din conturi ale City Insurance erau de doar aproximativ 90 de milioane de lei, în condițiile în care firma încasa zilnic circa 10 milioane de lei și ar fi trebuit să plătească daune chiar mai mari.

Șanse destul de mici ca City Insurance să fi plătit, chiar dacă mai era încă în viață. Efectele se vor simți în toată țara

Pe de altă parte, chiar dacă City Insurance mai activa pe piață, șansele ca ea să achite daunele din asigurări de garanții în integralitate lor erau destul de reduse. Una dintre particularitățile acestei linii de asigurări este că are o profitabilitate ridicată, însă o singură daună poate da peste cap toate calculele. Aceasta se întâmplă pentru că frecvența de apariție a daunelor este relativ redusă, însă expunerea companiei este una foarte mare. Cu atât mai mare era expunerea în cazul City Insurance, care subscria contra unor prime uneori ridicole asumându-și riscuri semnificative. În portofoliul companiei au fost și polițe de garanții care asigurau lucrări de zeci de milioane de euro pentru prime de 1000 – 2000 de euro. În aceste condiții, pentru a își demonstra capacitatea de a plăti daunele atunci când apar, City Insurance a folosit o metodă care a ajutat-o de fapt în toată activitatea sa să își cosmetizeze cifrele de solvabilitate. A arătat că a încheiat un contract de reasigurare. Altfel spus, contra unei prime plătite de City Insurance, o altă entitate își asuma să achite daunele atunci când apăreau. Întinderea acestui contract de reasigurare depindea de plata primei (când City Insurance nu mai plătea, nici contractul nu mai era valabil), dar și de nivelul expunerii.

Perioada de o lună în care City a lăsat-o mai moale cu asigurările de garanții, la finalul lui 2020, a avut drept cauză, pe lângă solicitările venite în acest sens de la ASF, tocmai probleme cu contractul de reasigurare: se apropiau de limita maxima expunerii și existau și probleme cu plata primei. Pe final, arată date consultate de Economica.net, City nu a mai plătit deloc primele, ceea ce face ca reasigurarea să își piardă valabilitatea. Compania s-a aflat în această situație, spun surse din piață, s-a întins cel puțin pe toată perioada cât a mai fost pe piață în 2021. Fără reasigurare în spate, șansele ca City să fi plătit daunele erau, deci, oricum extrem de reduse.

Dacă la nivelul CNAIR această situația nu este una dramatică, cei 30 de milioane de euro fiind o sumă totuși modestă raportat la dimensiunile Companiei, pentru alte entități care au acceptat garanții de la City Insurance poate fi o mare problemă. Din datele primite de la ASF, scăzând partea CNAIR,  rezultă că garanția medie era de aproximativ 255.000 de lei. Această sumă relativ mică arată că a fost vorba inclusiv despre lucrări prestate pentru administrații locale mici. În actualul context economic din România, pentru o comună sau un oraș mic, neîncasarea daunei din lucrări neexecutate sau prost executate va însemna că respectivele lucrări nu vor mai putea fi duse la capăt. În textele următoare vom încerca să venim și cu câteva exemple în acest sens.

 

The post EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Drumurile CNAIR sunt doar vârful aisbergului: 22.000 de lucrări din toată țara au „garanția” City. Peste șase miliarde de lei sunt în aer appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

ultimele

Economice

O nouă interpretare a modelului Volkswagen T-Roc va ajunge la dealeri în primăvara lui 2022

Un exterior îmbunătățit definește aspectul inconfundabil al T-Roc, T-Roc R și T-Roc Cabriolet. Interiorul a fost rafinat cu materiale de înaltă calitate, un afișaj Infotainment reproiectat și cockpitul digital, ca echipare standard. Tehnologia inovatoare a fost integrată sub forma IQ.Light, cu faruri LED matrix și a sistemelor de asistență IQ.Drive cu Travel Assist, precum și […]

Prețuri în creștere pentru apartamentele din București. Zonele unde prețurile au explodat într-un an

Număr record de infectări cu SARS-CoV-2 în Slovacia

România va trebui să aloce anual 2% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor de infrastructură – proiect MTI