Economice

Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îți transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro

Ameropa Transylvania Holding SRL, o entitate juridică fondată în septembrie anul acesta de Ameropa Dg Holding Ag Elveția – compania mamă a grupului elvețian Ameropa- a devenit recent acționarul majoritar al Promat Comimpex SRL, un business de 849,9 milioane de lei în 2020, cu activități în distribuția de îngrășăminte, semințe și pesticide-erbicide, parte a grupului Ameropa.
Potrivit termene.ro, Promat este controlat acum de Ameropa Transylvania Holding SRL, cu 49,2% din părțile sociale, și de familia Moldovan care deține restul. Aceasta după ce în luna octombrie, urmare a unui aport în natură,  Ameropa DG  a transferat  către holding dreptul de proprietate asupra tuturor părților sociale pe care le deținea în cadrul Promat Comimpex – S.R.L, respectiv cele 49,2% dintre părți.
Valoarea aportului în natură a fost de peste 147,2 milioane de lei ( aproximativ 29,7 milioane de euro), bani rezultați în urma unei majorări de capital pe care Ameropa Transylvania Holding SRL a înregistra-o în urma unei decizii a acționarului unic, Ameropa Dg Holding Ag, în octombrie. Banii au venit, așadar, din Elveția.
„Ca urmare a operațiunii de mai sus  majorare de capital n.red) capitalul social al societății (Ameropa Transylvania Holding SRL n.red) se majorează de la valoarea de 200 lei la valoarea de 147.246.860 lei și  societatea devine asociat al Promat, deținând 110.730 de părți sociale, cu o valoare nominală de 100 RON fiecare și o valoare nominală totală de 11.073.000 RON, reprezentând 49,28% din capitalul social al Promat”, se arată în decizia holdingului.
Promat, deține, la rîndul său, 70% din părțile sociale ale Agroind Cauaceu SA din Bihor, potrivit termene.ro
Ce schimbări pot urma
Ameropa Dg Holding Ag – firma mamă a grupului cu activități de trading de cereale și producție de îngrășăminte chimice din România- mai deține, conform datelor termene.ro, 99,9% dintre acțiunile Chimpex SA, unul dintre cei mai mari operatori portuari din Constața, cu afaceri de 134,7 milioane de lei în 2020 și 99,9% din acțiunile Ameropa Grains SA,  unul dintre cei mai mari jucători pe piața locală a tradingului de cereale, cu rulaje de peste 3 miliarde de lei în 2020.
Ameropa Grains SA vinde peste 200.000 tone de fertilizant, semințe și pesticide, gestionând peste 2 milioane de tone de cereale pe an și este acționarul minoritar al producătorului de fertilizanți pentru agricultură Azomureș SA, controlat tot de grupul Ameropa, prin Tipa Holding AG.
Ameropa a preluat Azomureș în 2012, printr-o tranzacție în care vânzătorii au fost mai mulți investitori turci , iar în 2020 a ajuns la o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei și pierderi de 28 milioane d elei. Compania are peste 1.000 de angajați.

The post Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îți transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code