Economice

Egiptul, una dintre destinațiile tradiționale pentru grâul românesc, se reorientează către Rusia de unde cumpără prin negocieri directe

În lipsa grâului din Marea Neagră și a celui european, Egiptul, una dintre cele mai importante piețe pentru cerealele europene și românești, se reorientează către Rusia care va avea în acest sezon producții record.

GASC, instituția statului egiptean care se ocupă de aprovizionarea cu cereale, a cumpărat joi, în urma unor negocieri directe prin intermediul traderilor, 120.000 de tone de grâu de panificație rusesc și francez, potrivit Reuters care citează estimări ale comercianților. Mai exact, Egipt a cumpărat de la Aston și Viterra 30.000 de tone de grâu rusesc și respectiv 60.000 de tone de grâu rusesc, cu livrarea în perioada 20 august-5 septembrie. Prețul a fost de  402,5 euro tona Cost and Freight (C&F), adică vânzătorul își asumă toate costurile și riscurile până când bunurile au fost livrate la bordul navei, inclusiv  costul aducerii bunurilor în port.

Totodată, Egipt a mai achiziționat, la același preț, 30.000 de tone de grâu din Franța, de la  Sierentz.

Achiziția vine după ce, cu o zi înainte, GASC a mai cumpărat, tot în urma unor negocieri directe, 640.000 de tone de grâu pentru 403 euro tona. Totodată, marți, GASC a respins, de data aceasta în cadul unei licitații internaționale, oferta de 443 dolari pe tona C&F venită din partea SUA, pentru aceeași perioadă de livrare.

La licitația menționată nu au existat oferte  din partea furnizorilor tradiționali, țările din zona Mării Negre și UE.

35% dintre exporturile de grâu ale României au ajuns în Egipt

Pentru România, Egipt este una dintre principalele piețe de export pentru grău, cu un volum de 2 milioane de tone din cele 5,6 milioane de tone exportate în total în anul comercial 2021/2022 care tocmai s-a încheiat. Potrivit datelor Comisiei Europene, România a exportat grâu în Egipt pe o perioadă de opt luni în anul comercial trecut, iar cea mai mare cantitate, de 630.000 de tone adică egală cu cantitatea exportată în întreg an comercial 2020/2021, a fost livrată în luna septembrie.

În ceea ce privește anul comercial care tocmai a început la 1 iulie, s-au făcut deja tranzacții cu livrari ulterioare. Astfel, potrivit AgroChart, GASC a cupărat la 1 iunie, 240.000 de tone de grâu din România, câte 60.000 de tone de la fiecare dintre traderii ADM, Ameropa BV, Agro Chirnogi și Viterra. Prețul a fost de 480 de dolari tona C&F, cu livrarea pentru 20-31 iulie și 1-10 august.

Rusia va concura puternic Europa în acest am comercial

Anul acesta comercial se vor vedea însă efectele secetei ce a afectat întreaga Europă. Numai România, spre exemplu, anunță zilnici noi suprafețe calamitate, iar potrivit ultimelor declarații ale lui Petre daea, ministrul Agriculturii, „producția de grâu a aacestui an va acoperi necesarul de consum”.

În schimb, recolta de grâu din Rusia a avansat cu încă opt puncte procentuale în săptămâna ce s-a terminat la data de 18 iulie, potrivit ultimelor date ale AgriCensus. 22 de milioane de tone de grâu rusesc sunt deja în silozuri, iar randamentul a continuat  să crească până  la 4,32 t/ha, ceea ce reprezintă o creștere de 25% față de rezultatul de anul trecut, au arătat marți datele oficiale ale guvernului de la Kremlin.

Pe de altăă parte însă, traderii au continuat să raporteze cantități mai mari de calitate  inferioară în comparație cu anul trecut, când grâul recoltat avea în general un conținut ridicat de proteine.

 

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code