Flux Stiri

Efectele diabetului. Boala poate provoca modificări funcționale și structurale ale creierului

  • Complicațiile diabetului au crescut de 2,45 ori șansele de a dezvolta tulburări cognitive.
  • Testele s-au realizat cu ajutorul NIH Toolbox Cognitive Battery și a RMN-urilor.
  • Diabetul zaharat de tip 2 poate provoca îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale.

Un studiu recent arată că diabetul zaharat de tip 2 poate provoca modificări funcţionale și structurale ale creierului, ducând la declin cognitiv și îmbătrânirea prematură a funcțiilor cerebrale, scrie Medical News Today.

Ce arată noile cercetări

Studiu s-a efectuat pe 51 de persoane de vârstă medie. Și s-a investigat legătura dintre diabetul
zaharat de tip 2 și sănătatea creierului. Pacienții cei mai afectați sunt aceia la care boala a apărut într-un stadiu timpuriu.

Rezultatele arătat că au loc schimbări în structura creierului, inclusiv o reducere a grosimii corticale și a volumului de materie cenușie. Se mai detectează și creșterea volumului hiperintensității materiei albe, iar aceste descoperiri indică efecte negative pe termen lung ale diabetului asupra creierului.

Ce modificări ale creierului se produc

Acest studiu a descoperit că boala cronică de rinichi și afectarea nervilor și a vaselor de sânge din inimă sunt legate de modificări structurale ale creierului.

Echipa de medici a fost totodată surprinsă să constate că neopatia, de care sunt afectate 50% din persoanele cu diabet, nu a fost asociată cu funcția cognitivă în cadrul studiului.

Citește și:

The post Efectele diabetului. Boala poate provoca modificări funcționale și structurale ale creierului appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code