Economice

După Polonia, România şi Bulgaria, fintech-ul Mokka vrea să intre şi în Ungaria. Mokka finanţează cumpărături de până la 7.500 de lei în 24 de rate cu până la 3 luni graţie

„Fondat de Irene Shvakman (Ucraina) și Fernando Dias Da Silva (Brazilia), cu acționariat cipriot și luxemburghez, Mokka oferă retailerilor de top din regiune o soluție de finanțare instantanee si nebirocratică pentru clienți, disponibilă atât online, cât și offline, acoperind astfel nevoile de plată amânată ale consumatorilor pe toate canalele de vânzare ale comercianților”, spune Alexandru Balaci, CEO Mokka România.

Directorul general pe România arată că în 2022, Mokka a înregistrat o creştere de 130% a accesărilor în aplicaţia de finanţare, creşterea numărului de credite acordate crescând de la 8.000 în 2021 la 17.000 de credite în 2022. Compania este în cel de-al treilea an de funcţionare în România.

Bazat pe un sistem de comision perceput de la reţeaua de magazine partenere şi de o dobândă de la client, dobândă care încearcă să se menţină sub dobânzile bancare percepute de bănci la cardurile de credit, clientul care apelează la acest tip de finanţare beneficiază de o perioadă de graţie de 30 de zile şi un sistem de rate de la 6 la 24, în funcţie de opţiunile clientului.

„Mulţi dintre partenerii noştri au avut o creştere de până la 70% a valorii medii a bonului fiscal încasat de la client după ce au implementat sistemul nostru de finanţare. Astfel, dacă înainte de implementarea parteneriatului cu Mokka, un comerciant avea p valoare medie a bonului fiscal de 100 de lei, după valoarea medie a acestuia a crescut la 170 de lei. Acum, valoarea medie a bonului fiscal este în jur de 300 de lei, poate chiar uşor sub, dar bineînţeles depinde de tipul de comereciant şi de cumpărăturile propriu zise. Noi finanţăm acum produse în valoare de până la 7.000 sau chiar 7.500 de lei, în numkărul de rate ales de client”, a declarat Alexandru Balaci, CEO Mokka România.

Mokka România are 42 de parteneri comerciali operaţionali şi alţi 12 în aşteptare, contractele de parteneriat urmând a fi semnate în perioada următoare. Unul dintre cei mai cunoscuţi parteneri este Lensa, reţeaua comercială de rame şi lentile de ochelari de soare sau de vedere, unde clientul beneficiază de trei luni finanţare fără dobândă’, după care se asăplică o dobândă de 1% pe lună, adică 12% pe an şi DAE de 21,5%, după cum explică Aqlexandru Balaci. Pentru întârzierile la plată, dobânda penalizatoare constă în aplicare unui 3% peste dobânda de bază.

Printre ceilalţi parteneri se numără Resrved, SiNSAY, CCC, Boutique Mall, Mohito, Kropp, Faid, Humanic, F64, Mega Depot, etc. De altfel, dacă este3 pus să facă un top al clienţilor care apelează cel mai mult la finanţarea prin aplicaţia Mokka, Balaci spune că pe primul loc se situează cei din zona fashion, urmaţi de categoria bricolaj şi de cei care achiziţionează servicii de sănătate, deci gen Lensa şi în curând Wyzard, o platformă a unui fond olandez de investiţii care va reuni mai multe clinici de sănătate şi va fi condus de Andrei Caramitru. „Dat fiind faptul că finanţările noastre merg deocamdată până la maximum 1.500 de euro, ne vom limita în primă fază la diverse tratamente stomatologice”, precizează Alexandru Balaci.

Dacă sunt luate în calcul doar soluţiile digitale pentru finanţarea cumpărăturilor, Mokka se bate, alături de alţi trei jucători pe o păiaţă totală de circa 10 milioane de euro. Deja platforma de finanţare deţine 50% din piaţă. Dacă sunt luate în calcul şi cardurile co branded de cumpărături (gen Bonus Card Garanti, Card Avantaj sau Star BT), cota de piaţă deţinută în prezent de Mokka este de circa 6% dar va creşte anul acesta la 11%-12%, potrivit estimărilor CEO-ului român al companiei.

Mokka a dezvoltat soluții de plată BNPL inovatoare și flexibile, oferind clienților opțiunea de a cumpăra acum în magazinele online și offline și de a plăti alegând cele mai convenabile planuri de plată, care variază de la 30 de zile la 24 de luni. Creditele şi produsele se achiziţionează exclusiv în mediul online pe baza unei poze a buletinului trimise platformei financiare. În funcţie de valoarea produsului, obiectul poate fi achitat cu costuri zero dacă este rambursat într-o perioadă de o lună sau trei luni.

Mokka a încheiat parteneriate cu peste 1500 de retaileri de top din regiune, din cele mai populare categorii, precum modă, încălțăminte, articole pentru copii, electronice, bijuterii, mobilier, călătorii și altele. Comercianții care activează această metodă de plată înregistrează rate de conversie mai mari, o creștere a valorii medii a coșului de cumpărături și o apreciere a vânzărilor incrementale, consolidând în același timp loialitatea consumatorilor.

Mokka are peste 1 milion de consumatori înregistrați în Europa Centrală și de Est.

 

Share this:

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code