Economice

După ce a plătit 830 de milioane de euro pe AEGON, VIG a semnat acordul cu statul ungar prin care austriecii vând până la 45% din companie pentru 350 de milioane de euro

Un anunţ afişat de VIG pe pagina proprie de Linkedin, arată că „Suntem bucuroși să vă anunțăm că Mihály Varga, ministrul de finanțe al Ungariei (la mijloc), CEO-ul VIG Elisabeth Stadler și directorul de inovare al VIG Gábor Lehel au semnat astăzi acordul de cooperare dintre VIG și holdingul de stat ungar Corvinus în Ministerul de Finanțe din Ungaria. În cadrul cooperării, Corvinus este capabil să achiziționeze o participație de 45% la companiile maghiare VIG.”

Potrivit, VIG, „VIENNA INSURANCE GROUP AG Wiener Versicherung Gruppe („VIG“) și statul maghiar Holding Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. („Corvinus”) au convenit asupra detaliilor cooperării lor, care au fost definite pe larg în Memorandumul de înțelegere din 23 decembrie 2021. În cadrul cooperării, Corvinus urmează să achiziționeze o participare de 45% în companiile maghiare VIG”.

După semnarea acordului, care permite VIG să încheie tranzacţia anunţată acum doi ani şi blocată de Ungaria, prin care companiile maghiare VIG vor fi deținute prin holdingul maghiar VIG (VIG Magyarország Befektetési Zrt.) și prin două holdinguri olandeze (Aegon Hungary Holding B.V. și Aegon Hungary Holding II B.V.). Corvinus va achiziționa o participație minoritară fără control de 45% în fiecare dintre aceste trei holdinguri. Prețul de cumpărare convenit pentru cele trei participații de 45% la aceste holdinguri se ridică la aproximativ 350 de milioane euro.

„98,64% din acțiunile UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. va fi contribuit la holdingul maghiar VIG. Cele două holdinguri olandeze Aegon dețin 100% din acțiunile companiilor maghiare Aegon (asigurări, administrare active, fond de pensii și companii de servicii). VIG va păstra o cotă majoritară de control de 55% în aceste trei holdinguri. Într-o etapă următoare, este planificată fuziunea celor trei holdinguri, prin care holdingul maghiar VIG este desemnat ca unitate centrală de conducere rămasă”, arată compania austriacă.

Mişcarea statului ungar s-ar putea lega şi de faptul că AEGON, companie din ECE achiziţionată de VIG, are o pondere importantă în Pilonul II de Pensii obligatorii administrate privat.

 

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code