Economice

Dosarul electronic de sănătate a devenit funcţional cu opţiunea să vă fie şterse datele medicale din dosar. Paşii de urmat dacă vreţi să renunţaţi la folosirea dosarului

Dosarul electronic al pacientului (DES) devine funcţional, deocamdată declarativ, la trei ani şi jumătate de când a fost blocat în urma deciziei CCR, despre care am scris, pe larg, aici. 

Din 25 noiembrie 2021, noua versiune a dosarului electronic de sănătate (DES) a funcţionat în regim de testare, în condiţii de siguranță a datelor, cu respectarea confidențialității informațiilor medicale pe care le cuprinde, susţine CNAS. Începând cu 15 decembrie 2021, DES are toate funcţionalităţile testate şi disponibile online, asigură CNAS, instituţia care gestionează acest sistem.

Pe de o parte, noua versiune a dosarului electronic de sănătate îi permite pacientului să ceară să-i fie şterse/anonimizate datele medicale din propriul dosar.

  • După ce au fost anonimizate, în sistemul informatic al CNAS vor fi păstrate doar informaţii statistice despre pacient, care nu pot fi atribuite unei persoane. Anonimizarea este ireversibilă, titularul DES nu mai are posibilitatea recuperării datelor medicale înregistrate până la data anonimizării.
    Înainte de operaţiunea de anonimizare, pacientul poate să-şi salveze, într-un fişier, informațiile cuprinse în dosarul său de sănătate.

Pe de altă parte, în noua versiune a DES, pacientul poate decide crearea unui nou dosar electronic de sănătate, în care vor fi colectate datele medicale înregistrate de medici, începând cu data la care a decis ieşirea din anonimizare.

Sintetic, ce trebuie să ştiţi despre dosarul electronic de sănătate

Dosarul electronic de sănătate (DES) reprezintă o colecţia electronică de date cu caracter medical, înregistrate în sistemul informatic al DES, administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

DES e alcătuit şi alimentat cu informaţii cuprinse în actele medicale emise de medici, care sunt colectate în această aplicaţie. Datele medicale pot fi vizualizate de către titularul DES. Acesta poate acorda acces gradual la date și personalului medical înregistrat în sistem informatic al CNAS. Dosarul electronic de sănătate poate fi accesat de către proprietarul acestuia numai după ce un medic îi generează „matricea de securitate” care-i va permite titularului accesul la portalul extern al DES.
Medicul trebuie sa deţină o semnătură electronică înregistrată in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca să poată genera pacientului matricea de securitate. Medicul generează matricea de securitate a pacientului, o imprimă şi i-o înmânează acestuia.

În afară de titular, DES poate fi accesat de către medici cu acordul pacientului, pentru a cunoaște istoricul medical al acestuia.
Dosarul are o secțiune de date medicale de urgență, care poate fi accesată fără acordul pacientului. Această secțiune cuprinde datele medicale relevante în cazul unei urgențe, documentele înregistrate în ultimele şase luni, precum și informațiile pe care proprietarul dosarului le poate completa în secțiunea “antecedente declarate de pacient”.

Cum vă puteţi accesa propriul dosar electronic de sănătate

Pacientul se poate conecta la portalul DES de la orice dispozitiv cu conexiune la internet, accesând adresa des-cnas.ro, și urmând instrucțiunile pentru pacienți afișate pe pagină.
Concret, introduceţi CNP-ul pe acest portal la „autentificare cu cod asigurat sau CNP”. În pagina nou-deschisă, veţi introduce codul de trei caractere de pe poziția cerută de portal din matricea de securitate, precum și parola aleasă la momentul înregistrării contului. La prima autentificare în portal a unui pacient, acesta va fi îndrumat să își definească o parolă.

Cum procedaţi dacă vreţi să renunţaţi la folosirea dosarului electronic de sănătate

Titularul unui dosar electronic de sănătate care vrea să renunţe la folosirea DES are opţiunea să-şi anonimizeze actele medicale din dosarul său de sănătate.
Anonimizarea dosarului de sănătate se referă la procesul informatic prin care sunt şterse definitiv documentele medicale primite de la medici, precum şi datele medicale cuprinse în dosarul electronic de sănătate. Se vor reţine în sistemul informatic al CNAS doar date anonimizate care stau la baza rapoartelor și statisticilor. Prin procesul de anonimizare, datele nu mai pot fi asociate unei persoane fizice identificată sau identificabilă.
Titularul DES are opţiunea să salveze local informațiile medicale cuprinse în propriul dosar, înainte să ceară anonimizarea dosarului său electronic de sănătate.

După conectarea la DES, în secţiunea numită „anonimizare dosar”, după parcurgerea confirmărilor solicitate, veți putea să cereţi anonimizarea dosarului.
Cererea de anonimizare a DES poate fi accesată la acest link şi cuprinde informaţiile pe care le puteţi vedea mai jos.

După completerea acestei cereri, aveţi două opţiuni: fie o imprimați și o depuneți la registratura Casei de Asigurări de Sănătate de care aparțineți, fie o descărcați ca PDF, semnați electronic fișierul și îl transmiteți pe email la adresa: anonimizare.des@casan.ro. Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţineţi este cea cu care a încheiat contract medicul dumneavoastră de familie.

Finalizarea procesului de anonimizare a DES va fi confirmată de sistemul CNAS printr-o recipisă.

Procedaţi în mod similar dacă vreţi să reveniţi din anonimizare. Cererea de revenire din anonimizare poate fi accesată la acest link.
Atenţie! Cererea de revenire din anonimizare are efect numai pentru viitor, datele din trecut nu pot fi recuperate.
După completare, ori imprimați cererea și o depuneți la registratura Casei de Asigurări de Sănătate de care aparțineți, ori o descărcați ca PDF, semnați electronic fișierul și îl transmiteți pe email la adresa: anonimizare.des@casan.ro.

Citeşte şi:

Dosarul electronic de sănătate, un şir lung de rateuri la doi ani şi jumătate de când e obligatoriu

 

 

The post Dosarul electronic de sănătate a devenit funcţional cu opţiunea să vă fie şterse datele medicale din dosar. Paşii de urmat dacă vreţi să renunţaţi la folosirea dosarului appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code