Economice

Doctrina Partidului Comunist Chinez a fost schimbată pentru a fi subliniate rolul central al lui Xi Jinping și opoziția față de independența Taiwanului

„Rolul central” al lui Xi Jinping

Doctrina PCC reafirmă „rolul central al tovarăşului Xi Jinping în cadrul Comitetului central al Partidului şi al partidului în întregul său”.

Cei 97 de milioane de membri ai partidului vor trebui „să atingă cu toţii un nivel ridicat de înţelegere” a rolului esenţial al secretarului general şi să-l apere, potrivit rezoluţiei adoptate în unanimitate în ultima zi a congresului.

Chiar dacă preşedintele de 69 de ani a fost deja catalogat drept „nucleul dur” al partidului în doctrina din 2017, versiunea amendată sâmbătă conţine o referire mai lungă la Xi Jinping şi în termeni chiar mai respectuoşi.

Acest lucru ar putea indica o întărire a puterii lui Xi Jinping la vârful partidului şi deci a ţării, comentează France Presse.

„Gândirea” lui Xi Jinping

În 2017, doctrina PCC a integrat o referire la „Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chinezeşti pentru o nouă eră” , o menţiune adaugată apoi la Constituţie în 2018.

Numeroşi analişti se aşteptau ca această formulă să fie scurtată la „gândirea lui Xi Jinping”, ceea ce potrivit cabinetului specializat Trivium China i-ar fi ridicat „statutul şi ideologia la acelaşi nivel cu cele ale lui Mao Tze-Dun”, fondatorul regimului (1949-76).

În cele din urmă, rezoluţia de sâmbătă păstrează formula neschimbată, dar insistă asupra importanţei „marxismului Chinei contemporane”, întrucât acesta „încarnează cel mai bine cultura şi etica chineze ale acestei epoci”.

Avertisment faţă de Taiwan

Subiectul apare pentru prima dată în doctrina partidului fără nicio ambiguitate: refuzul oricărui plan de independenţă al Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră parte integrantă a teritoriului său.

Congresul „acceptă să introducă în carta partidului declaraţii privind (…) opoziţia hotărâtă şi descurajarea separatiştilor care încearcă să obţină independenţa Taiwanului”, menţionează rezoluţia.

Doctrina actuală menţiona doar că partidul „va depune eforturi în mod continuu pentru întărirea unităţii întregului popor chinez, între care compatrioţii (…) din Taiwan”, în cadrul eforturilor pentru a ajunge la „reunificarea patriei mamă”.

Guvernul chinez îşi reafirmă cu regularitate intenţia de a reunifica Taiwanul cu restul ţării, precizând că privilegiază calea paşnică dar fără a renunţa la forţă în caz că se va dovedi necesară.

Tensiunile în jurul acestei chestiuni au fost realimentate în această vară de vizita în Taiwan a numărului trei din SUA, Nancy Pelosi. Beijingul a replicat lansând manevre militare masive în jurul insulei.

În cadrul discursului său de deschidere a Congresului, Xi Jinping a afirmat că China nu va renunţa „niciodată” la posibilitatea de a utiliza forţa pentru a recupera Taiwanul.

Sursa foto: AFP

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code