Economice

Dezvoltatorii au planuri pentru cel puțin 30 de centre comerciale și extinderi în toată țara – harta pe județe

Parcuri de retail de 120.000 de mp sunt în construcție și se vor livra anul viitor, potrivit datelor Cushman & Wakefiled Echinox. Iar proiecte și extinderi de circa 500.000 de mp sunt în diverse stadii.

Pandemia a făcut ca proeictele de parcuri de retail să fie un pariu câștigător atunci când mallurile au fost închise. Anul acesta spre exemplu, cele mai multe deschideri au fost în rândul parcurilor de retail. Iar tendința pare că se va menține. După ce recent Mitiska REIM în parteneriat cu Square Properties a inaugurat un parc de retail la Baia Mare și o extindere la Timișoara, planurile pentru anul viitor prevăd două noi parcuri de retail, la Pitești și la Giurgiu, dar și două extinderi, la Slatina și Tulcea.

Tot parcuri de retail are în plan și Scallier. După ce a deschis anul acesta primele proiecte în România, la Roșiorii de Vede și Focșani, compania are deja terenurile pentru alte cinci parcuri și a pus ochii pe altele.

Proiecte mai mici de retail prind conturi în localitățile de lângă marile orașe. Este și cazul celor două proeicte Family Market dezvoltate de Iulius lângă Iași, și în care investiția se ridică la 17 milioane de euro. 

Dezvoltatorul Zacaria, cunoscut pentru proiectele industriale și rezidențiale, vrea să construiască un strip mall în centrul orașului Cisnădie, unde Lidl va fi chiriașul ancoră.

Trei malluri și o extinsie puse în așteptare de Prime Kapital

Construcția a trei a fost pusă pe lista de așteptare de către asocierea dintre Prime Kapital și MAS RE. Lucările de construcție la mallul din Alba Iulia au fost amânate pentru luna aceasta, datorită întârzierilor legate de autorizări, în timp ce construcția mallului din Pitești este încă neplanificată din cauza unei încălcări a contractului de una dintre părțile vânzătoare a terenului, a anunțat compania în raportul financiar pe anul 2021, care s-a încheiat la 30 iunie. Tot amânată a fost și construcția Moldova Mall din Iași, care este preconizată a fi demarată în noiembrie 2022, dar și extinderea de la Militari Shopping Center din București. Amânat a fost și parcul de retail de la Adjud. Cu toate acesta, Prime Kapital va deschide până la finele anului două noi parcuri de retail. Este vorba de Bârlad și Ploiești Value Centre, ale căror lucrări de construcție au fost demarete în primăvara acestui an.

NEPI Rockcastle a început lucrările de construcție la extinderea Promenada Mall din București, care va veni cu un plus de spații comerciale, dar și de birouri și un cinema. Dezvoltatorul mai are planuri și pentru construcția Promenada Mall la Craiova, un mall de 56.500 de mp.

Cine se extinde

Recent, dezvoltatorul Catinvest a inaugurat cea de-a doua clădire mixtă de 12.700 de mp ce cuprinde de birouri și spații comerciale, ca parte a unei investiții totale de peste 40 de milioane de euro în cadrul Electroputere Parc din Craivoa. Pentru următorii ani, compania are un buget de investiții de 60 de milioane de euro în extinderea centrului comercial. 

Anul viitor se vor deschide și magazinele din Colosseum Mall, dezvoltat de Nova Imobiliare în urma unei investiții de 30 de milioane de euro. Iată mai jos harta proiectelor de retail care urmează să fie finalizate, dar și care se află în diferite stadii.

Fotografie de Alexander Kovacs pe Unsplash

The post Dezvoltatorii au planuri pentru cel puțin 30 de centre comerciale și extinderi în toată țara – harta pe județe appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code