La un deceniu de la apariția YouTube România, compania anunță că peste 12 milioane de români adulți se uită la video-uri pe YouTube, potrivit datelor Google.
În acest timp, ecosistemul creatorilor de conținut a crescut foarte mult de la lansarea YouTube România. Pe lângă o evoluție cantitativă, diversitatea conținutului în limba româna a avansat exponențial, în prezent acesta acoperind zonele de interes ale publicului din România. Datele Google arată că, la finalul lui 2022, existau peste 8.000 de canale românești cu peste 10.000 de abonați, în creștere cu 15% față de anul anterior, și 1.600 de canale cu peste 100.000 de abonați (+15% față de 2021).
”Pe segmentul de creator de conținut stăm foarte bine în regiune, cred că suntem printre cele mai bune state din regiune. Dacă ne uităm, canalul LooLoo Kids este probabil cel mai canal din regiunea Europei Centrale și de Est. Inna este în Top Artiste în toată Europa, nu doar din regiune, ca număr de abonați și număr de vizualizări. Nu în ultimul, rând, dacă ne raportăm numărul de canale la populație stăm foarte bine, peste media regiunii. În general, România stă foarte bine când vine vorba de creație, de artiști, de creare de conținut, în general”, a spus Dan Oros la aniversarea a 10 ani de prezență a YouTube în România.
Cum împarte YouTube veniturile din publicitate cu creatorii
În ultimii ani, YouTube a devenit o sursă importantă de venit și pentru creatorii de conținut din România. Datorită popularității crescânde a platformei, mulți dintre acești creatori reușesc să obțină un venit substanțial din publicitatea de pe YouTube, prin parteneriate cu branduri sau prin vânzarea produselor proprii. De exemplu, la finalul lui 2022, existau peste 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonați, cu 20% mai mult față de finalul lui 2021.
”Sunt zeci de canale de YouTube românești cu peste 1 milion de abonați și 1 miliard de vizualizări. În același timp, advertiserii și companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea prezenței lor pe YouTube, prin canale proprii, crearea de conținut exclusiv și campanii dedicate”, a declarat Elisabeta Moraru, country director Google România.
Dan Oros spune că suma pe care un youtuber român o câștigă depinde foarte mult de la caz la caz, dar și de la lună la lună, fiind luați în considerare mai mulți factori: ”depinde foarte mult de la creator la creator modul în care se face monetizarea. În același timp, depinde de ce opțiune folosește”.
De exemplu, pentru varianta YouTube Shorts, modul în care se face împărțirea venitului este de 45% pentru creatorul de conținut, 10% pentru cei care dețin drepturile de autor pentru muzica pe care acesta o folosește, iar diferența rămâne la YouTube.
”Dacă mergem pe varianta de abonamente, împărțirea este diferită. Dar, în general, undeva e jumătate/jumătate între YouTube și creatorul de conținut”, explică reprezentantul YouTube România.
”Iar suma pe care o primește depinde foarte mult de la creator la creator, depinde de numărul de vizualizări pe care le are, depinde de audiența pe care o numește creatorul respectiv, de interesul brandurilor pentru audiența respectivă. Iar cifre propriu-zise noi nu putem să dăm în numele lor, dar cred că Shelly postase un video anul trecut în care dă exemple de cât câștigă el și alți creatori prieteni cu el, Dorian Popa, Codin Maticiuc, și așa mai departe. Dar depinde foarte mult de la lună la lună și de la creator la creator”, a adăugat acesta.
Sfaturi pentru creatorii de conținut începători
Deși crearea și încărcarea de conținut pe YouTube poate fi o experiență plină de satisfacții, poate fi, de asemenea, o provocare pentru cei care încearcă să se remarce într-un mediu concurențial. Să construiești o carieră pe YouTube poate fi un proces lung și dificil, care necesită mult efort, perseverență și creativitate. Dan Oros sfătuiește youtuberii începători să fie autentici în video-urile lor.
”Cred că avantajul YouTube-ului este că pune foarte mare accent pe autenticitate. Oamenii care vin pe YouTube vor să vadă autenticitate și creatorii ar trebui să se concentreze cât mai mult pe lucrurile care îi pasionează. Cred că acesta este cel mai potrivit sfat. Altfel, poți să spui că «în perioada asta e la modă gătitul, în perioada asta e la modă gamingul», dar dacă tu nu te simți conectat cu acea arie, nu o să crești mai mult de un anumit punct”, spune acesta.
YouTube România în cifre:
- Mai mult de 12 mil. de români cu vârsta de peste 18 ani se uită la video-uri pe YouTube;
- 5,5 milioane de români se uită la video-uri de pe YouTube pe ecranul televizorului;
- Peste 8.000 de canale din România au peste 10.000 de abonați;
- Peste 1.600 de canale din România au peste 100.000 de abonați;
- Există mai mult de 150 de canale din România cu peste 1 milion de abonați;
- Cel mai popular artist din România pe YouTube la nivel global: INNA;
- Cel mai popular artist pe YouTube în România – Andra;
- Cel mai urmărit creator de content din România, la nivel internațional: LooLoo Kids;
- Cel mai urmărit creator de conținut generalist în România – Selly.