Economice

Cutremur în Gorj: Sute de persoane au cerut despăgubiri. Care a fost cea mai mare daună și ce tip de pagube vor plăti firmele de asigurare

Conform ultimelor raportări, valabile pentru data de 17 februarie, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a deschis sub 200 de dosare, ceea ce înseamnă că peste 400 de daune nu vizează evenimente catastrofice, ci alte tipuri de distrugeri. Amintim că, potrivit legii, PAID emite polița obligatorie de asigurare a locuinței. Acest produs acoperă exclusiv riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren și nu presupune plata de despăgubiri decât pentru distrugeri provocate direct imobilului asigurat.

AICI detalii despre asigurarea PAD, dar și despre situațiile destul de dese în care PAID sau firmele care emit asigurări facultative nu vor plăti dauna

Având în vedere că polițele obligatorii nu pot fi emise fără achiziționarea în prealabil a unei asigurări PAD, scăzând din cele 610 dosare de daună sub 200 anunțate de PAID, rezultă că în jur de 400 de daune vizează alt tip de distrugeri decât cele provocate direct locuinței asigurate. Conform informațiilor culese de Economica de la specialiști ai firmelor cu vânzări importante pe zona de asigurări de locuințe, cele mai multe dosare vizează distrugeri de bunuri. 

Majoritatea sunt daune provocate bunurilor din locuințe. De la elemente de mobilier la instalații electrice și de iluminat, televizoare, electrocasnice sau computere. Conștientizăm, poate, cu această ocazie, cât de importantă este componenta asigurării bunurilor pe polițe facultative, chiar și atunci când există o asigurare PAD”, explică un specialist în domeniu.

Conform surselor noastre, cea mai mare daună înregistrată nu depășește 20.000 de euro, iar majoritatea dosarelor se limitează la câteva mii de euro.

Anunț important al PAID

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie. Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.

„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror locuințe au fost afectate să nu fie puși
în mod inutil pe drumuri”, a explicat Nicoleta Radu, director general al PAID.

Totodată, compania reamintește faptul că sistemul digital online de emitere a asigurării împotriva dezastrelor naturale (PAD), dezvoltat acum aproape doi ani, poate fi accesat pe website-ul oficial paidromania.ro. Tot acolo se poate verifica și valabilitatea poliței, prin accesarea butonului albastru – Verifică PAD.

 

 

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code