Economice

BNR crește iar dobânzile. Ședința de azi, 5 august, ultima cu majorări de un punct procentual. Dobânda cheie se duce în 7% până la finalul anului, de peste 3 ori față de ianuarie- Analiști

„Ne aşteptăm ca BNR să crească dobânda cheie cu 100 de  puncte de bază în şedinţa din 5 august, urmând ca următorul pas de creştere operat de banca cent5rală să fie de 75 de puncte de bază şi ultimul din acest an de 50 de puncte de bază”, arată Ionuţ Dumitru, economist şef al Raiffeisen Bank.

„Estimăm o creștere de 100 de puncte de bază la o dobândă de 5,75%, care va fi în continuare cea mai mică rată cheie din regiunea CEE. În timp ce rata cheie în sine este și va rămâne probabil cea mai scăzută din CEE, dobânzile pieței (ROBOR) se tranzacționează acum foarte mult decuplate de rata cheie și chiar de facilitatea de credit. Roborul la 3 luni a înregistrat recent peste 8,0% (comparativ cu puțin peste 7,0% pentru rata Libor la 3 luni din Polonia), îndepărtându-se semnificativ de rata de 5,75% la facilitatea de credit. Acest lucru arată, pe de o parte, că sunt de așteptat mai multe creșteri, dar reflectă și lipsa persistentă de lichiditate pe piața monetară. Considerăm că dezechilibrul ratelor de politică politică față de ratele pieței ar putea persista și nu este imperativ ca rata cheie să ajungă din urmă cu ratele pieței monetare”, declară şi Valentin Tătaru, economistul şef al ING Bank.

În afară de august, BNR mai are două şedinţe de politică: în octombrie și noiembrie. În prezent, ING Bank credă că vom avea o altă creștere de 50 de puncte de bază în octombrie și de 25 de puncte de vedere în noiembrie, ducând rata cheie la 6,50% până la sfârșitul anului.

Totodată, „în ședința din 5 august, BNR va aproba ultimul său Raport asupra inflației. În general, ne așteptăm la o altă previziune a inflației revizuită în sus. Cu toate acestea, amplitudinea revizuirilor ar trebui să fie mult redusă în comparație cu revizuirile anterioare. Vedem o oarecare șansă ca s-ar putea să nu fie totul în sus, ci mai degrabă marginal mai mare pe termen scurt și aproape neschimbat (sau chiar marginal mai scăzut) spre sfârșitul orizontului de prognoză”, precizează Valentin Tătaru. Estimările ING Bank merg pentru o inflație la sfârșitul anului 2022 de 13,0% față de 12,5% a BNR și la 7,0% pentru 2023 față de 6,7% a BNR.

Totuşi evoluţia cursului de schimb este văzută ca fiind una constantă. „Din punct de vedere valutar, recenta apreciere ușoară a leului ar trebui salutată de BNR, deoarece dă o mică mână de ajutor inflației. Cu toate acestea, o apreciere mai semnificativă a leului ar fi atât nesusținută de elemente fundamentale, cât și probabil nefavorizată de BNR. Ne menținem estimarea pentru EUR/RON pentru a închide anul aproape la 4,95”, arată Valentin Tătaru.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința din 6 iulie 2022, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022. De asemenea, a fost majorată rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022, precum şi păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară şi menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.


Share this:

(Visited 10 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code