Economice

Bloomberg: Operatorul britanic de sateliți OneWeb și rivalul său francez Eutelsat sunt aproape de o fuziune

OneWeb şi Eutelsat ar putea ajunge la un acord în zilele următoare, au precizat sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul pentru că discuţiile sunt confidenţiale. Sursele au adăugat că OneWeb, companie la care guvernul britanic are o participaţie minoritară, ar urma să fie evaluat la aproximativ trei miliarde de dolari. Pe de altă parte, Eutelsat, companie cu o valoare de piaţă de aproximativ 2,4 miliarde de euro (2,5 miliarde de dolari), este susţinut de banca franceză de stat BPIFrance SA şi la rândul său este un acţionar minoritar la OneWeb.

În conformitate cu termenii tranzacţiei care este discutată în prezent, actualii investitori de la OneWeb vor continua să deţină participaţii minoritare la noua companie. Printre aceşti investitori se numără guvernul britanic şi Bharti Airtel Ltd., o companie condusă de magnatul în telecomunicaţii Sunil Mittal. În schimb, compania rezultată în urma fuziunii ar urma să fie listată la bursa Euronext din Paris.

Cu o flotă de peste 1.500 de sateliţi lansaţi în ultimii trei ani, compania Starlink a miliardarului american Elon Musk a creat o provocare fără precedent pentru companiile rivale, ceea ce a dat naştere la un val de consolidare în sectorul operatorilor de satelit. Anul trecut Viasat Inc. a ajuns la un acord de preluare a Inmarsat Group Holdings Ltd. pentru patru miliarde de dolari, dând naştere la cel mai mare operator de sateliţi geostaţionari. La rândul său, Eutelsat a respins o ofertă de preluare lansată de miliardarul Patrick Drahi care evalua operatorul francez la 2,8 miliarde de euro.

OneWeb a ieşit din insolvenţă în 2020 graţie unui pachet de sprijin acordat de guvernul britanic cu ajutorul magnatului Sunil Mittal, o dovadă a unei strategii industriale mai intervenţioniste a autorităţilor de la Londra după Brexit. O fuziune cu Eutelsat ar fi un rar exemplu al unei combinaţii dintre o companie britanică şi una franceză. De asemenea, fuziunea acestor două companii care beneficiază de sprijinul statului arată cât de mult se implică cele două guverne în industria de telecomunicaţii.

Sursa foto: Flickr

Share this:

(Visited 9 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code