Economice

Banii de pensie privată revin la nivelul din decembrie 2021, dacă nu luăm în calcul inflația. Aproape 8 milioane de români cotizează cu 20% mai mult către fonduri

Cele șapte fonduri de pensii administrate privat recuperaseră până la începutul lui decembrie aproape toată pierdere înregistrată în 2022, după ce randamentele atinseseră în nou minim la jumătatea lunii octombrie, după cum remarca Economica. Devine deja destul de probabil ca sistemul să închidă anul „pe zero”, în anasamblul său, în condițiile în care există deja un fond, cel administrat de Metropolitan Life și care gestionează peste 1,1 milioane de clienți, care a atins deja acest nivel.

Potrivit calculelor Economica bazate pe datele publice disponibile, în minimul de la mijlocul lunii octombrie, fondurile marcau un minus de până la 8% față de începutul anului, în timp ce pe 2 decembrie, această diferență negativă se redusese la circa 1%. Concret, fondurile au început anul cu un VUAN mediu de 27,5, după debutul războiului din Ucraina a urmat o cădere masivă, mai ales pe perioada verii și apoi o revebire temporară, pentru ca în octombrie să vină o nouă cădere, pâă la un minim de 25,2 media VUAN.  Pe 2 decembrie, VUAN mediu revenise deja la 27,2, dică foarte aproape de nivelul de la începutul anului.

Reamintim că VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net, este cel mai important indicator din perspectiva participantului la sistemul de pensii adminstrate privat. Evoluția sa poate fir urmărită, cu un decalaj de doar câteva zile, pe site-ul Autorității e Supraveghere Financiară. 

VUAN reflectă valoarea activului fiecăruia dintre cei aproape 8 milioane de participanți obligați să contribuie în sistem. La lansarea sistemului, VUAN a pornit de la 10 lei, pentru toate fondurile. Prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond pe care le dețineți (informație ce poate fi obținută ușor de la fondul unde ați fost alocat) veți putea știi permanent câți bani dețineți în contul de pensie. Dacă nu știți la ce fond sunteți alocat, puteți afla AICI.

Revirimentul randamentelor, acompaniat de o creștere masivă a contribuției medii

Revenirea cel puțin temporară a fondurilor de pensii se datorează în primul rând unei mai bune performanțe a Bursei, acolo unde sunt plasate în jur de 25% din activele totale, dar și de cotații ceva mai bune pentru obligațiuni, care reprezintă peste 60% din portofoliu. Totuși, această revenire este posibil să fi fost impulsionată și de creșterea sumelor gestionate ca urmare a unei adevărate explozii a contribuției nete per participant. Potrivit ultimelor date disponibile, la finalul lui octombrie contribuția se apropia de 250 de lei/lună, de departe cel mai mare nivel din toate timpurile. Creșterea este de aproape 20 de lei față de precedentul maxim, atins în februarie 2022 și cu peste 50 de lei mai mare decât în decembrie 2021.

Un calcul simplu arată că, doar din creșterea contribuției, în octombrie au intrat în sistem cu peste 200 de milioane de lei mai mult decât în aceeași lună a anului precedent și cu circa 120 de milioane de lei mai mult decât în septembrie 2022, în condițiile în care numărul participanților cu cotizații lunare a fost aproximativ de 4 milioane în ultimul an.

Real, activele participanților vor scădea cu cel puțin 15%, dar astfel de situații sunt întâlnite astăzi la orice forme de plasament

Pe de altă parte, raportat la situația unui om care iese astăzi la pensie, valoarea banilor din contul de pensie a scăzut cu cel puțin 15,3%, real, fiind erodată de inflație. De altfel, Economica scria în premieră despre faptul că randamentele reale ale fondurilor de pensii sunt cu mult sub cele vehiculate de administratori, atingând chiar niveluri negative în ultimii ani. Din acest punct de vedere, sistemul din România are printre cele mai proaste performanțe din Europa în ultimii ani, deși raportat la întreaga perioadă care a trecut de la lansarea sistemului ne situăm undeva la jumătatea clasamentului. De-a lungul timpului au existat mai multe propuneri privind legarea randamentelor de inflație sau măcar de introducerea obligației de a raporta performanțele reale, nu doar pe cele nominale, însă administratorii le-au respins cu succes pe toate.

AICI mai multe despre valoarea reală a conturilor de pensii deținute de cei aproape 8 milioane de români obligați să cotizeze în sistemul privat

Trebuie menționat, totuși, că în travesrăm o perioadă cu o inflație accelerată, care nu a mai fost întâlnită de cel puțin 15 ani, motiv pentru care nicio formă de plasament financiar cu risc scăzut sau mediu nu mai aduce randamente real pozitive. Pilonul II este, însă, singura formă de plasament fincniar care are și caracter obligatoriu.

 

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code