Economice

Băncile din România au performanţa de aproape două ori mai mare decât media celor din UE. Circa 20 dintre acestea sunt de vânzare – analiză Ernst and Young

În ultimii doi ani sectorul bancar din România a urmat tendințele existente la nivel european. „La sfârșitul lunii septembrie 2021, sectorul bancar a înregistrat creșteri ale profitului net până la 6,4 miliarde lei (un plus de 42% față de perioada similară a anului trecut) și un indicator ROE de 13,6 la sută, peste valorile medii europene (7,4 % în iunie 2021). La nivelul sectorului bancar din România raportul mediu cost/venit a fost de 53.8% în septembrie 2021, media pentru Europa în 2021 fiind de 64% la iunie 2021″, arată Sebastian Mocanu, Partener, Strategie şi Tranzacţii EY România. Indicatorul ROE este calculat ca raport intre profitul net obtinut de companie si capitalurile proprii, exprimand practic modul si eficiența cu care actionarii si-au investit banii.

La ora actuală, în România există 23 de bănci și sucursale având o cotă individuală de piață mai mică de 2% și o cotă cumulată de 12.2%, din care 18 bănci și sucursale aveau o cotă de piață individuală mai mică de 1% si o cota cumulata de 5.4%, conform analizei EY. În urma tranzacțiilor încheiate în anii anteriori (achiziția Băcii Românești de către Eximbank în anul 2019, achiziția Leumi Bank de către First Bank în anul 2019, achiziția Idea Bank de către Banca Transilvania în anul 2021 și achiziția Credit Agricole de către Vista Bank în anul 2021), pe piața din România există de fapt un număr de 20 de bănci având o cotă de piață individuală mai mică de 2%, cota de piață cumulată fiind de 10.1%.

„Ținând cont de structura sistemului bancar din România (dominat de băncile cu capital majoritar străin și sucursale ale instituțiilor de credit din străinătate, care reprezintă 71% din totalul pieței), în următorii 1-2 ani putem vedea o consolidare a sistemului bancar din România, determinată atât de băncile din Top 10 care vor continua să achiziționeze o parte din băncile mai mici de pe piață, dacă profilul acestora din urmă se încadrează în strategia de extindere, cât și de băncile mai mici, având o cotă de piață individuală mai mică de 2-3%, atât pentru îmbunătățirea eficienței și a indicatorilor prudențiali, cât și pentru a-și crește activele nete pentru a deveni ținte mai atractive pentru ceilalți jucători sau potențiali investitori”, apreciază Sebastian Mocanu.

Evoluția sectorului bancar la nivel global

În ultimii 2 ani pandemia Covid-19 a testat rezistența băncilor în moduri neprevăzute. Dincolo de o criza de sănătate, Covid-19 este un super-perturbator financiar, care a răsturnat economia globală și a afectat negativ consumatorii și afacerile din întreaga lume. Astfel, evolutiile economice globale au înregistrat contracții ample după debutul pandemiei de Covid-19. Totuși, măsurile destinate susținerii economiei, alături de relaxarea graduală a restricțiilor, au avut ca un prim efect îmbunătățirea sentimentului investitorilor și consumatorilor.
În ceea ce priveste sectorul bancar, la nivel global anul 2020 s-a dovedit mai dificil, randamentul mediu al capitalului scăzând de la 10,4% în 2019 la 3,4% în 2020, cu doar o ușoară îmbunătățire proiectată pentru anul 2021.Băncile au răspuns prin acordarea de împrumuturi flexibile și schimbarea strategiei prin concentrarea pe inițiativele bancare de tranzacții bazate pe comisioane.

În perioada următoare se așteaptă ca, la nivel global, sectorul bancar să se concentreze pe consolidarea infrastructurii tehnologice, precum și pe inovarea digitală. Securitatea cibernetică este considerata al doilea cel mai important risc (după riscul de credit) și evidentiază urgența de a investi și de a angaja în acest domeniu.

La nivel regional, doar Raiffeisen, Erste şi OTP au dovedit apetit pentru tranzacţii pentru a-şi consolida poziţiile

„Privind către piața bancară regională, putem afirma că în fiecare țară există jucători regionali sau globali interesați să-și extindă amprenta și să-și consolideze poziția printr-o creștere anorganică. Având în vedere noile reglementari bancare, creșterea concurenței, dar si contextul actual al pandemiei Covid-19, jucătorii mai mici se confruntă cu probleme semnificative legate de costuri, pe lângă o structură a costurilor dificilă (raportul cost-venit fiind între 70% și 80%)” a declarat Mocanu.

Începând cu anul 2020, datorită crizei generate de pandemia Covid-19, randamentul capitalului a scăzut, dat fiind faptul că provizioanele pentru creditele neperformante au crescut. Deși economiile europene au inceput redresarea în anul 2021, se preconizează o creștere a creditelor neperformante în mod inevitabil pentru toate băncile din Europa, odată cu închierea programelor de sprijin oferite în timpul pandemiei.

La nivel regional din marii jucători de pe piața din Europa Centrală și de Est, având o prezență în mai mult de 5 țări (Raiffeisen Bank International, Unicredit S.p.A., Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Societe Generale și OTP Bank), doar Erste Group, Raiffeisen Bank Intenational si OTP Bank au continuat să-și consolideze poziția pe piețele bancare prin achiziția unor pachete majoritare de acțiuni ale unor bănci din regiune.

Un număr semnificativ de tranzacții au fost încheiate în țările din regiune în cursul anului 2021. Din cele 32 de tranzacții anunțate, 12 au fost finalizate, în timp ce restul tranzacțiilor sunt încă în derulare. Valoarea tranzacțiilor comunicată public pentru 6 din cele 12 tranzacții finalizate a fost de 1 miliard de USD, din care majoritatea s-au finalizat in Cehia (0.9 miliarde USD).

 

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code