Flux Stiri

Avertismentul dat de oamenii de știință: Peste jumătate din populația lumii s-ar putea îmbolnăvi de boli transmise de țânțari

  • Creșterea, potrivit UKHSA, este legată de reapariția malariei în multe țări și de o creștere a călătoriilor în străinătate în urma eliminării restricțiilor pandemice.
  • Între timp, la nivel mondial, numărul cazurilor de dengue raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a crescut de zece ori în ultimele două decenii.
  • Cercetătorii au declarat că, dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1 C, populația expusă riscului de malarie și dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în 2100.

Mai mult de jumătate din populația lumii ar putea fi expusă riscului de a se îmbolnăvi de boli transmise de țânțari, precum malaria și dengue, până la sfârșitul secolului, au avertizat oamenii de știință, scrie Sky News. Epidemiile transmise de țânțari, determinate de încălzirea globală, se vor răspândi în zonele din nordul Europei și în alte regiuni ale lumii în următoarele câteva decenii, au declarat experții.

În Marea Britanie, cifrele publicate de Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) arată că anul trecut, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, numărul cazurilor de malarie importate a depășit 2.000. Aceasta a precizat că au fost confirmate 2.004 cazuri de malarie în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord în 2023, în urma unor călătorii în străinătate, față de 1.369 în 2022.

Creșterea, potrivit UKHSA, este legată de reapariția malariei în multe țări și de o creștere a călătoriilor în străinătate în urma eliminării restricțiilor pandemice.

Între timp, la nivel mondial, numărul cazurilor de dengue raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a crescut de zece ori în ultimele două decenii, de la 500.000 în 2000 la peste cinci milioane în 2019.

Rachel Lowe, profesor la Institutul catalan pentru cercetare și studii avansate din Spania, a declarat: „Încălzirea globală cauzată de schimbările climatice înseamnă că vectorii de boli care transportă și răspândesc malaria și dengue își pot găsi un cămin în mai multe regiuni, iar focarele apar în zone în care este probabil ca oamenii să fie naivi din punct de vedere imunologic, iar sistemele de sănătate publică să fie nepregătite.

„Realitatea crudă este că sezoanele calde mai lungi vor lărgi fereastra sezonieră pentru răspândirea bolilor transmise de țânțari și vor favoriza apariția unor focare din ce în ce mai frecvente și din ce în ce mai complexe de gestionat.”

Cercetătorii au declarat că, dacă încălzirea globală poate fi limitată la 1 C, populația expusă riscului de malarie și dengue ar putea crește cu încă 2,4 miliarde de persoane până în 2100, în raport cu perioada 1970-1999.

Dar ei prevăd că, dacă traiectoria actuală a emisiilor de carbon și a creșterii populației continuă, 4,7 miliarde de persoane ar putea fi afectate de dengue și malarie până la sfârșitul secolului.

Citește și

The post Avertismentul dat de oamenii de știință: Peste jumătate din populația lumii s-ar putea îmbolnăvi de boli transmise de țânțari appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 30 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code