Economice

Aproape 8 milioane de români au mai puțini bani de pensie. Sumele din conturi au scăzut în 2022, iar câștigul pe ultimii cinci ani a picat substanțial

Rata de rentabilitate a celor 7 fonduri de pensii cu contribuție obligatorie (pilon II) a scăzut spre 4,5%, de la peste 6%, cât era la finalul lunii martie a anului trecut, arată calculele Economica, bazate pe date de piață. Cele 1,5 puncte procentuale înseamnă o scădere 25% a rentabilității, una dintre cele mai mari din istoria sistemului. Rata de rentabilitate este calculată pe perioada ultimilor cinci ani. De altfel, oricine va solicita administratorului său de pensie să îi spună care este valoare sumei din cont, va constata că are mai puțini bani decât în urmă cu un an sau decât la finalul lui 2021. În medie, arată datele consultate de noi, sumele din conturi au scăzut cu 6,5%-7% în primele trei luni din acest an, principala cauză fiind declanșarea războiului din Ucraina, care a dus și la o scăderii a valorii la care titlurile de stat sunt tranzacționate pe piața secundară. Amintim că principala formă de plasament utilizată de fondurile de pensii sunt titlurile de stat, acolo unde merg mai bine de 60% din active. Nici acțiunile listate (care ocupă în jur de 25% do portofolii) nu au avut evoluții prea bune, fiind influențate în principal tot de incertitudinile generate de războiul din Ucraina și criza inflaționistă ce îi urmează.

Nu toate fondurile au același câștig. Transferul este gratuit

Toate fondurile au pierdut din active în ultimele luni, însă nu toate au scăzut la fel de abrupt și, mai important, unele dintre ele au început deja să detașeze față de concurenți. Se ajunge deja la diferențe de până la 1,5 puncte procentuale în ceea ce privește rata de rentabilitate, iar acest lucru înseamnă mai puțini bani pentru cei care cotizează la fondurile cu performanță mai redusă. Vestea bună este, totuși, că transferul de la un fond la altul este gratuit și destul de simplu de făcut. În măasura în care vreunul dintre fonduri va mai reuși să furnizeze performanță, varianta mutatului este de luat în seamă. În jur de 7,8 milioane de românii cotizează cu 3,75% din salariul brut la sistemul de pensii administrat privat.

Citește AICI mai multe despre cum poți afla la ce fond de pensii cotizezi și cum îl poți schimba, dacă este cazul

 

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code