Economice

Anunț pentru toți șoferii din România! S-a adoptat legea care schimbă semnificativ regulile: Despăgubiri mai mari la accidente, protecție în plus pentru șoferi, calculator nou pentru RCA

Limita de despăgubire pentru daunele materiale înregistrate de șoferii păgubiți în accidente rutiere acoperite de RCA crește la 1,3 milioane de euro, de la doar 1,22 milioane de euro în prezent, stipulează un act normativ care modifică Directiva Europeană privind asigurarea de răspundere auto față de terți( RCA, în cazul României).

De asemenea, limita pentru  plățile aferente vătămărilor corporale și daunelor morale urcă la 6,45 milioane de euro, de la doar 6,07 milioane de euro în prezent. Modificările se aplică începând cu 22 decembrie, iar autorii actlui normativ anunță că limitele vor fi revizuite la fiecare cinci ani. Asigurătorii din România vor include  noile limite de despăgubire în calculele privind stabilirea tarifelor, fapt care va conduce, după cum arată și experiențele anterioare, la o majorare a prețurilor RCA, însă una marginală.

O a doua  modificare importantă pentru șoferii din România este că ei vor avea la dispoziție, în premieră, o platformă unde vor putea vedea tote ofertele de RCA pentru automobilul pe care îl conduc. Actul adoptat de PE prevede explicit că ” Țările membre pot decide să pună la dispoziția consumatorilor un instrument de comparație gratuit și independent care să permită comparația între prețurile practicate de firmele care vând RCA”. Mai departe, Directiva arată și ce condiții a trebui să îndeplinească acest comparator independent, printre acestea fiind obligatvitatea de a  nu depinde direct de nicio firmă de asigurare sau intermediar, obligativitatea de a include toate ofertele sau cea de a folosi termeni simpli, care pot fi înțeleși de orice consumator.

În România ideea este mai veche și a fost îmbrățișată și de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Cum scria Economica.net în exclusivitate, comparatorul ar urma să fie construit și gestionat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR), cel care reprezintă întreaga piață a asigurărilor auto și care gestionează și relația cu Sistemul Carte Verde. În momentul în care Economica.net a anunțat că ASF susține înființarea comparatorului, brokerii au avut o reacție dură, ei considerându-se dezavantajați, în condițiile în care se tem că șoferii nu vor mai accesa platformele lor și vor merge direct pe cele ale asigurătorilor, via platforma BAAR. Ulterior, ideea nu a mai fost pusă pe tapet, până recent.

AICI mai multe detalii despre anunțul vicepreședintelui ASF, Cristian Roșu, privind înființarea unei platforme de comparație a prețurilor RCA, după o idee a BAAR, precum și reacția dură a brokerilor, din acel moment

 

Certificatul digital de daunalitate, foarteutil românilor din afara țării, un sistem în care România a fost pionier, prin AIDA de la BAAR

O altă prevedere impusă de PE este și introducerea așa numitului certificat de daunalitate, un document care permite șoferilor să dovedească trecutul în relația cu firmele de asigurare (și astfel să poată obține prețuri mai mici pentru RCA atunci când nu au daune la activ) în orice țară europeană. Din acest punct de vedere, România este pionier, în condițiile în care BAAR a introdus deja acest document util pentru sutele de mii sau chiar milioane de români care conduc în afara țării mașini înmatriculate în respectivele țări.  Din 2019, certificatul poate fi obținut și digital, prin e-mail. De menționat aici că documentul poate avea o valoare semnificativă în țările mai dezvoltate ale Europei, unde prețul RCA este semnificativ mai mare decât în România, iar certificarea uni trecut ” curat”, care ca și în România (sistemul bonus/malus) aduce reduceri semnificative, poate însemna economii de sute de euero anual.

” Încercam sa venim in sprijinul persoanelor care, din diverse motive, au nevoie sa intre in posesia Certificatului de daunalitate intr-un timp foarte scurt. Practic, din momentul transmiterii actelor necesare emiterii acestuia, solicitantul poate primi documentul in 1-2 zile lucratoare, prin intermediul postei electronice”, a declarat Madalin ROSU, Presedintele BAAR, ]n aprilie 2019, cu ocazia introducerii posibilității ca certificatul să fie obținut online.

Celelalte modalitati de dobandire a Certificatului de daunalitate sunt urmatoarele:

  • ridicare personala sau de catre persoana care prezinta un mandat in forma autentica (mandat notarial) de la sediul BAAR (Bucuresti, sector 2, Str. Vasile Lascar nr. 40-40bis, etaj 5)
  • primire prin serviciile Postei Romane, prin trimitere cu confirmare de primire, la adresa din cartea de identitate din Romania
  • primire prin serviciile Postei Romane, prin trimitere cu confirmare de primire, la adresa din documentul de rezidenta din strainatate

AICI detalii despre utilitatea și modalitățile de obținere a certificatului de daunalitate

 

Sisteme de protecție în caz de faliment, obligatorii în toate țările UE. E o veste bună pentru România, mai ales în viitor. Mai multe firme vând la noi fără să fie supravegheate în România, alte cel puțin 3 ne bat la ușă

Parlamentul European mai vine cu o obligativitate de impact pentru România.

„Fiecare stat membru înființează sau autorizează un organism căruia i se încredințează sarcina de a despăgubi persoanele prejudiciate care își au reședința pe teritoriul sau, cel puțîn în limitele obligației de asigurare, pentru daune materiale sau vătămări corporale provocate de un vehicul asigurat de o societate de asigurare, din momentul în care:

(a) societatea de asigurare face obiectul unei proceduri de faliment; sau

(b) societatea de asigurare face obiectul unei proceduri de lichidare, în sensul definiției de la articolul 268 alineatul (1) litera (d) din Directiva 2009/138/CE”, se precizează în Directiva.”, arată documentul.

De asemenea, „fiecare stat membru ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că organismul dispune de fonduri suficiente pentru a despăgubi persoanele prejudiciate în conformitate cu normele stabilite la alineatul (10) atunci când sunt datorate despăgubiri în situațiile prevăzute la alineatul (1) literele (a) și (b). Măsurile respective pot include cerințe de a plăti contribuții financiare, cu condiția că acestea să fie impuse numai societăților de asigurare care au fost autorizate de statul membru care le impune”.

România are deja un astfel de sistem care și-a dovedit deja uriașa utilitate prin despăgubirea a peste 100.000 de oameni din falimentele Astra și Carpatica și care, chiar în această perioadă, este esențial în contextul falimentului City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din istoria României, intrată pe drumul spre faliment.

AICI mai multe detalii despre falimentul City Insurance și rolul FGA în acest context

Totuși, impactul acestei prevederi este important și pentru noi, în contextul în care, așa cum Economica.net a anunțat în mai multe rânduri, mai multe firme de asigurare din afara țării au intrat sau intenționează să intre pe piața de la noi în baza sistemelor Freedom of Service (FOS) sau Freedom of Establishment (FOE), care se aplică tuturor țărilor din UE și  presupun o simplă notificare la autoritatea din țara  de origine pentru a putea vinde oriunde în UE.  Principala problemă cu aceste firme este că ele nu sunt supraveghetae de către ASF, ci de către autoritățile din țara de origine, în condițiile legii din țara de origine. Nu toate țările UE au un fond de garantare, iar dintre cele care au nu toate au aceleași condiții ca la noi, motiv pentru care cei asigurați la firme intrate pe FOS sau terții păgubiți își asumau un risc în plus. Cu obligativitatea impusă de PE, acest risc este măcar parțial acoperit. Parțial, pentru că obținerea de despăgubiri de la un fond din afara României va fi oricum o misiune deficilă.

AICI despre firmele din zona insurtech(emitere și gestionare daune exclusiv online) care vor să intre în România

AICI despre ultima notificare pentru România, o companie din Danemarca ce ar vrea să vândă orice, în afară de RCA

AICI despre firmele bulgărești nu prea bine văzute care vor să se dezvolte pe piața din România în baza FOS și despre riscurile la care ne expunem

The post Anunț pentru toți șoferii din România! S-a adoptat legea care schimbă semnificativ regulile: Despăgubiri mai mari la accidente, protecție în plus pentru șoferi, calculator nou pentru RCA appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code