Flux Stiri

Administratorul unei cunoscute firme de construcţii din Cluj-Napoca, trimis în judecată pentru evaziune, spălare de bani și delapidare

Compartimentul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj este împuternicit să aducă la cunoştinţa publică următorul comunicat de presă:

* * *

Administratorul unei cunoscute firme de construcţii din Cluj-Napoca a fost trimis în judecată de procurori pentru infracţiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave.

În data de 21 decembrie 2020, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor D.D.P., administrator la SC C SRL, şi D.S. administrator la SC R SRL, ambele societăţi cu sediul în Cluj-Napoca, la data faptelor.

Modul de sesizare şi ancheta

În data de 14.10.2015 Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a fost sesizat de ANAF cu privire la infracţiunea de evaziune fiscală comisă de către reprezentanţii legali ai SC C SRL cu sediul social în Cluj-Napoca, str. Câmpul Pâinii nr.3-5, jud. Cluj. În actul de sesizare, ANAF a informat procurorii despre faptul că SC C SRL are relaţii comerciale cu o firmă fantomă SC R SRL, iar facturile emise între cele două societăţi nu reflectă realitatea.
În perioada 2015-2020, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul IPJ CLUJ – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj au efectuat o amplă anchetă penală care a constat în audierea de martori, angajaţi şi colaboratori, verificarea de furnizori şi conturi bancare şi identificarea de bunuri şi conturi ale inculpaţilor D.D.P. şi D.S. în vederea sechestrării pentru a se garanta acoperirea prejudiciului.
La finalul urmăririi penale, procurorii au descoperit următoarele infracţiuni pentru care au inculpații DDP şi DS au fost trimiş în judecată:

Evaziune fiscală

În cursul investigației s-a stabilit că SC C SRL, în calitate de clientă a SC R SRL Cluj-Napoca, este veriga finală în lanţul circuitului documentar operaționalizat, prin care s-a creat aparenţa că a achiziţionat prestări de servicii în domeniul construcţiilor, precum şi deszăpeziri, pe baza unui număr de 21 de facturi fiscale emise de inculpatul DS în numele SC R SRL, în perioada ianuarie 2012-martie 2013.
Cele 21 de facturi sunt în valoare totală de 2.999.666,62 lei, din care TVA în sumă de 580.580,63 lei.
Înregistrarea în evidenţa contabilă a SC C SRL a celor 21 de facturi fiscale de achiziţie emise formal de furnizor a condus la crearea unui prejudiciu de 967.635 de lei adus bugetului consolidat al statului, din care suma de 387.054 de lei reprezintă impozitul pe profit sustras de la plată, iar suma de 580.581 de lei, reprezintă TVA dedusă în mod nelegal.
În concret, administratorului D.D.P. cu complicitatea lui D.S. au desfăşurat următoarele activităţi infracţionale:
• Au emis şi înregistrat în contabilitatea firmei facturi fictive privind lucrări de construire la imobile de pe strada Calea Turzii şi de pe strada Câmpul Pâinii din Cluj-Napoca
• Au emis şi înregistrat în contabilitatea firmei facturi fictive privind lucrări de dezăpezire în zonele Floreşti şi str. Calea Baciului din Cluj-Napoca.

Procurorii au reţinut că SC R SRL era o firmă fantomă care în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, a fost administrată de inculpatul DS, iar ulterior a fost vândută către un cetăţean libanez nerezident, fiind în final lichidată şi radiată, la data de 13.11.2015.
În perioada ianuarie 2012-martie 2013, inculpatul D.S. a emis în numele SC R SRL cele 21 de facturi către firma inculpatului D.D.P., respectiv SC C SRL, în condiţiile în care SC R SRL nu deţinea personal calificat pentru lucrările facturate, iar lucrările de construire erau în curs de edificare cu alte societăți de profil.

Delapidare şi spălarea banilor:

În cadrul cercetărilor s-a constatat faptul că, pentru a simula realitatea desfăşurării operaţiunilor facturate, între cele două firme s-a realizat un circuit financiar, prin care în conturile bancare ale SC R SRL s-au efectuat, în perioada martie 2012-aprilie 2013, transferuri de bani din conturile bancare ale SC C SRL.

Anchetatorii au stabilit că în perioada martie 2012-aprilie 2013, SC C SRL a transferat, prin intermediul unui număr de 45 de operaţiuni bancare, în conturile deţinute de SC R SRL, suma totală de 2.972.666,62 lei cu explicaţia plată contravaloare facturi.
Banii au fost transferați din dispoziţia verbală a inculpatului D.D.P. care astfel a delapidat propria firmă.

După ce banii ajungeau în conturile SC R SRL, inculpatul DS a dispus imediat de ei fie efectuarea de operaţiuni de retragere numerar la ghişeu sau de la bancomate, fie transferarea banilor în conturile aceleiaşi firme sau ale altor firme.
Operaţiunile derulate prin conturile bancare ale SC R SRL Cluj-Napoca, au prezentat un model specific celor derulate prin conturile bancare de tranzit ale societăţilor de tip fantomă, împrejurare care a determinat procurorii să formuleze acuzaţii de spălare a banilor.

Apărările inculpaţilor D.D.P. şi D.S.

Fiind confruntați cu acuzaţiile de evaziune fiscală, spălarea banilor şi delapidare cu consecinţe deosebit de grave, inculpații D.D.P. şi D.S. nu au recunoscut săvârşirea faptelor.
Mai mult, aceștia au încercat să aducă probe în sprijinul disculpării lor, însă acestea au fost demontate de procurori care au dovedit nesinceritatea inculpaţilor şi faptul că aceştia nu aveau posibilitatea să justifice sumele de bani pe care le-au rulat prin conturi.

Măsuri dispuse de procurori:

În cursul urmăririi penal, procurorii au dispus măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatului D.D.P. până la valoarea de 967.635 lei sumă considerată prejudiciu adus bugetului de stat.
În privința inculpatului D.S. nu au fost identificate bunuri sau conturi care să poată face obiectul unor măsuri asiguratorii.
Cu privire la suma de 2.972.666,62 lei obţinută prin activităţile de delapidare şi spălarea banilor, procurorii au formulat propuneri de luare a măsurilor asigurătorii şi de confiscare de către instanţa de judecată.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale respectiv trimiterea în judecată sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Marius Leontiuc
Marius Leontiuc
absolvent WEB DESIGN Academia Britanică de Comunicare Iasi - absolvent COMUNICARE IN AFACERI Academia Britanica de Afaceri si Comunicare -absolvent JURNALISM EDITORIAL - London School University - 2019 inscris la echivalare diploma la Universitatea Politehnica Timisoara - admis la studii de licenta in Drept la Universitatea de Vest Timisoara, absolvent studii de proiectare, prezbiter in Biserica Protestanta Evanghelica, Android Developer pe Google Play și plugin developer la Oxwall, creator de teme Wordpress și Oxwall, operator Wordpress, Drupal, Oxwall, Osclass, Moodle, tehnologii HTML și PHP
http://www.leontiucmarius.wordpress.com/cv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code

ultimele

Știri Flash

Cluj: Membru al echipei de vaccinare Drive Through: Nevoia de a fi speciali le dă curaj celor nevaccinați

Florin Moroșan, membru al echipei de vaccinare Drive Through de la Sala Sporturilor, a explicat că ”nevoia de a fi speciali ne dă curaj în fața urgiei”.”Azi au murit aproape 600 de români răpuși de Covid. Dacă nu crezi în covid sau în vaccin nu te chin…

DNA a descins la Consiliul Județean Cluj! Au fost solicitate peste 1.100 de pagini de documente cu activitatea din ultimii ani a DGASPC / Ce spune Alin Tișe

În Clujul smart, bariera de pe strada Mamaia a fost pusă prea jos și nu încap Ambulanțele – FOTO

Cum a fost promovată vaccinarea? Franța VS: România. Cherecheș: „Nici măcar nu e nevoie de cuvinte” – VIDEO