Economice

ACEA: Sunt necesare de aproape de două ori mai multe stații de încărcare decât solicită Comisia Europeană

Oficialii Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), în baza unui studiu realizat recent de McKinsey, susțin că, în timp ce industria auto pune pe piață sute de noi model de vehicule cu emisii reduse sau chiar zero, apar îngrijorări majore din cauza implementării prea lente a infrastructurii necesare pentru încărcarea acestor vehicule.

Conform datelor ACEA, vânzările de mașini încărcate electric au crescut de zece ori în ultimii cinci ani, ajungând anul trecut la 1,7 milioane de unități (sau 18% din piața totală). În același timp însă, numărul stațiilor publice de încărcare din UE a crescut de doar 2,5 ori.

Conform unei noi cercetări intersectoriale bazată pe datele McKinsey, până în 2030 ar fi necesare până la 6,8 milioane de puncte publice de încărcare în UE astfel încât să fie atinsă reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 propusă de CE pentru autoturisme.

Această valoare este aproape de două ori mai mare decât cea prezentată de Comisia Europeană în propunerea sa din Regulamentul privind Infrastructura pentru Combustibili Alternativi (AFIR), care este acum în curs de negociere în Parlamentul European și în Consiliul Europei.

Aceasta înseamnă că până la 14.000 de puncte de încărcare publice, pentru toate segmentele de vehicule, ar trebui instalate în Uniunea Europeană în fiecare săptămână. Din nefericire, în prezent sunt instalate săptămânal sub 2.000.

„Tranziția la emisii zero este o cursă pe termen lung. Provocarea cheie este acum să convingem toate statele membre să accelereze ritmul de implementare a infrastructurii necesare. Avem absolut nevoie de o țintă ambițioasă a propunerii AFIR, atât în ​​ceea ce privește calendarul acesteia, cât și obiectivele pe care le stabilește pentru fiecare țară din UE”, a declarat Oliver Zipse, președinte ACEA și CEO al BMW Group.

ACEA avertizează că implementarea infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice necesită investiții importante. Studiul realizat în baza datelor McKinsey estimează costurile anuale pentru infrastructura publică de încărcare la 8 miliarde de euro.

Este important de conștientizat că spațiul și nivelurile de putere necesare pentru infrastructura de încărcare a vehiculelor grele sunt substanțial diferite de cele pentru autoturisme.

Studiul ACEA arată că vehiculele de transport vor necesita 279.000 de puncte de încărcare până în 2030, dintre care 84% vor fi în hub-urile flotelor, deci private. Restul punctelor de încărcare vor fi predominant publice, rapide, amplasate de-a lungul autostrăzilor (cca. 36.000) și punctele publice de încărcare lentă, peste noapte (cca. 9.000).

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code