Economice

1,2 milioane de persoane ar fi fost astfel deportate în Rusia şi plasate în lagăre. Biden reactivează pentru Ucraina o lege de asistenţă militară din cel de Al Doilea Război Mondial – Război Ucraina, ziua 76 – LIVE TEXT

Război în Ucrainaziua 76

Biden reactivează pentru Ucraina o lege de asistenţă militară din cel de-Al Doilea Război Mondial

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat luni în faţa jurnaliştilor o lege care permite accelerarea expedierii de echipamente militare în Ucraina, reactivând un dispozitiv care datează din Al Doilea Război Mondial, notează AFP citat de Agerpres.

„Ucrainenii luptă pentru viaţa lor în fiecare zi”, a declarat Joe Biden în Biroul Oval, adăugând: „Această luptă costă mult, dar a ceda în faţa agresiunii ar fi şi mai costisitor”.

„Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022″ se bazează pe un program din cel de-Al Doilea Război Mondial destinat pentru a ajuta Europa să îi reziste lui Hitler” şi „a fost susţinut de aproape toţi membrii Congresului” SUA, cu excepţia a 10 membri ai Camerei Reprezentanţilor care au votat împotrivă, a subliniat Casa Albă.

Pe de altă parte, executivul american a ţinut menţioneze că textul a fost promulgat în aceeaşi zi în care Rusia marca luni aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

De la începutul invaziei ruse la 24 februarie, administraţia Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului. Precedenta tranşă anunţată a fost de 800 de milioane de dolari, reaminteşte AFP.

Ucraineni au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, acuză Pentagonul

Ucraineni au fost „trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, confirmând informaţii ale autorităţilor ucrainene, scrie AFP.

„Nu avem date, dar am văzut semne arătând că ucraineni sunt duşi din Ucraina în Rusia”, a spus John Kirby, întrebat în cursul unui briefing de presă despre afirmaţiile guvernului ucrainean potrivit cărora 1,2 milioane de persoane ar fi fost astfel deportate în Rusia şi plasate în lagăre, scrie Agerpres.

„Nu ştiu câte lagăre sunt ori cum arată”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Dar avem informaţii că ucraineni sunt trimişi împotriva voinţei lor în Rusia”, a mai spus el.

Comportamentul Rusiei este „inadmisibil” şi „nu este cel al unei puteri responsabile”, a adăugat John Kirby, estimând că preşedintele rus Vladimir Putin „pur şi simplu nu acceptă şi nu respectă suveranitatea Ucrainei”.

Potrivit unei responsabile a guvernului ucrainean, Liudmila Denisova, citată de centrul oficial de comunicaţii Spravdi, „mai mult de 1,19 milioane de cetăţeni de-ai noştri, inclusiv peste 200.000 de copii, au fost deportaţi în Federaţia Rusă”.

Abţinându-se să califice aceste deportări drept epurare etnică, el a vorbit, totuşi, despre „brutalitatea rusă” în conflictul actual.

„Sunt 75 de zile de când Rusia brutalizează Ucraina şi poporul ucrainean”, a afirmat el. „Şi de fiecare dată când crezi că nu pot cădea mai jos, ei demonstrează că te înşeli”, a ţinut să adauge purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

 

Război în Ucraina: Putin este „în negare”, potrivit ministrului francez de externe

Preşedintele rus Vladimir Putin este „în negare” şi într-o „justificare complet revizionistă” a războiului din Ucraina, a apreciat luni şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul BFMTV, notează AFP citat de Agerpres.

Într-un discurs pentru a sărbători aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, preşedintele rus a afirmat luni că armata sa luptă în Ucraina pentru a-şi apăra „patria” în faţa unei „ameninţări inacceptabile”.

„Este un fel de închidere a lui Putin în război”, a estimat ministrul francez de externe. Preşedintele rus „este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor”, a insistat el.

„Nu este nimic nou” după discursul preşedintelui rus în cursul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, a spus Jean-Yves Le Drian.

„Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor… Asta nu s-a schimbat”, a declarat ministrul francez.

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat „eroarea globală de apreciere” a preşedintelui rus asupra situaţiei din Ucraina, estimând că Putin a făcut „patru erori strategice”, subestimând rezistenţa ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianţei Atlantice şi „supraestimându-şi” armata.

Aceste elemente „au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil”, a declarat Jean-Yves Le Drian. „Ar putea însemna un război de câţiva ani”, a adăugat el, citat de AFP.

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code