Flux Stiri

1 Mai în Franța: confruntări violente între poliție și manifestanți. 200.000 de oameni au participat la marșuri

  • Ciocniri violente cu poliția au avut loc în Franța în timpul manifestațiilor de 1 Mai.
  • Un candidat socialist la PE a fost atacat cu oua și vopsea.
  • Peste 200.000 de oameni au participat la marșurile din marile orașe ale Franței.

Ziua de 1 Mai a fost marcată ieri în Franța de confruntări violente între poliție și manifestanți, în principal la Paris, dar și în alte orașe. Sindicatele estimează că numărul participanților a fost de peste 200.000, dintre care cel puțin 50.000 în Paris.

Cortegiile de 1 Mai sunt tradiționale în Franța, la fel ca și recuperarea politică de către partidele de stânga. Tot tradiționale sunt și protestele, deși nu întotdeauna cu aceeași violență ca cea de ieri. Început într-o atmosferă de sărbătoare, marșul de la Paris s-a transformat în gherilă și s-a soldat cu răniți, inclusiv în rândul forțelor de ordine.

Poliția a recurs la gaze lacrimogene și la fumigene. O sursă din poliție a indicat că s-a format un nucleu în avangarda cortegiului, de aproximativ 4.500 de persoane, cu „câteva sute” de persoane radicalizate. Pe traseu, o dubă a fost incendiată, iar mobilierul stradal a fost subiectul unor acte de vandalism. 12 polițiști și jandarmi au fost răniți. Prefectura a raportat nu mai puțin de 45 de arestări.

A contribuit atmosfera electorală la proteste?

Un incident surprinzător a avut loc între stânga și extrema stângă. La Saint Etienne, capul de listă al socialiștilor, Raphael Glucksmann, a fost atacat cu ouă și jeturi de vopsea de către manifestanți care au fluturat steaguri ale formațiunii lui Jean Luc Melenchon de la France Insoumise, formațiune calificată de adversari drept “islamofascistă”.

Glucksmann a trebuit exfiltrat în fața violenței manifestanților, la fel și primarul din Lyon, atacat și el de manifestanți pro-Palestina. Dacă revendicările sunt tradiționale de 1 Mai, anul acesta ele au avut o clară tentă politică.

Citește și

The post 1 Mai în Franța: confruntări violente între poliție și manifestanți. 200.000 de oameni au participat la marșuri appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews

Acest material este publicat de alephnews.ro distribuit prin mecanismul RSS. Potrivit Legii nr. 8/1996 informațiile de presă nu sunt opere cu drept de autor și nu poartă drepturi de autor.

Share this:

(Visited 29 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code