Flux Stiri

Ziua Pământului: Cum s-a născut cea mai mare mișcare de mediu din istorie

  • Ziua Pământului a apărut din neliniștea pe care mulți o simțeau în fața distrugerii lumii naturale.
  • Pe 22 aprilie 1970, 20 de milioane de oameni au ieșit pe străzile din Statele Unite pentru a protesta împotriva distrugerii mediului înconjurător.
  • Campania a fost condusă de un senator din Wisconsin, Gaylord Nelson, și a fost organizată de la un birou temporar din Washington DC.

Ziua Pământului a apărut din neliniștea pe care mulți o simțeau în fața distrugerii lumii naturale și a evoluat într-o mișcare globală de mediu, scrie BBC.

Protestatarii în vârstă încă mai vorbesc despre prima Zi a Pământului cu venerație. Pe 22 aprilie 1970, 20 de milioane de oameni au ieșit pe străzile din Statele Unite pentru a protesta împotriva distrugerii mediului înconjurător. Națiunea fusese de curând martoră la impactul devastator al deversării de petrol din Santa Barbara și văzuse primele fotografii ale Pământului realizate de astronauți. Frumusețea acelei marmure albastre imaginate din spațiu contrasta sumbru cu starea lamentabilă a Pământului pe care o cunoșteau de la sol.

Campania a fost condusă de un senator din Wisconsin, Gaylord Nelson, și a fost organizată de la un birou temporar din Washington DC, cu personal format din studenți, mulți dintre ei fiind deja veterani ai campaniilor de protest din anii 1960, inclusiv ai mișcării pentru drepturile civile. Însă oricine era liber să își organizeze propriile festivități. „Acesta a fost lucrul remarcabil al Zilei Pământului”, scria Nelson mai bine de trei decenii mai târziu în cartea sa Beyond Earth Day. „S-a organizat singură”.

Este posibil să fi fost începutul mișcării ecologice moderne, dar nu a fost originea ecologismului. De-a lungul secolului XX, nenumărați protestatari au fost uciși încercând să protejeze mediile naturale și animalele, numărul crimelor crescând rapid în ultimele decenii.

Deși Ziua Pământului nu a fost nici pe departe prima acțiune de protecție a mediului, ceea ce a făcut mișcarea diferită a fost amploarea și coerența sa. Primele evenimente de Ziua Pământului au avut loc în zeci de mii de locații din SUA. Chiar și o porțiune din Fifth Avenue din New York a fost închisă traficului. Congresul a fost suspendat, deoarece atât de mulți politicieni participau la evenimentele din acea zi. Ziua Pământului a creat, pentru prima dată, o mișcare de mediu, pe măsură ce preocupările locale și specifice legate de aerul curat, apa și pesticidele s-au transformat într-o conștientizare largă a crizei cu care se confruntă planeta în ansamblu.

Citește și

The post Ziua Pământului: Cum s-a născut cea mai mare mișcare de mediu din istorie appeared first on Aleph News.

potrivit alephnews, am consemnat știrea

Share this:

(Visited 19 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code