Economice

Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul ţării – Război Ucraina, ziua 55 – LIVE TEXT

Război în Ucraina – ziua 55

Ucraina: Zelenski anunţă începutul ofensivei ruse în estul ţării

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat, scrie AFP citat de Agerpres.

„Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive”, a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

„Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra”, a spus el.

Mai devreme, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

„Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi”, a declarat el pe Facebook. „Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice”, a adăugat el.

Cel puţin opt civili au fost ucişi luni de tiruri şi lovituri ruseşti, potrivit autorităţilor regionale.

Patru dintre ei au fost ucişi în regiunea vecină Doneţk, potrivit guvernatorului ucrainean al acestei regiuni, Pavlo Kirilenko. „Doi la Torske, unul la Şandrigalove şi unul la Razdolne. Alte cinci persoane au fost rănite”, a afirmat el pe Telegram.

Şi alte patru persoane au murit la Kreminna, un orăşel din regiunea Lugansk care a căzut luni în mâinile ruşilor, a spus Serhii Gaidai pe Telegram.

„Kreminna se află, din păcate, sub controlul orcilor”, poreclă dată trupelor ruse, a declarat el.

Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a spus, însă, că „ocupanţii ruşi nu au cucerit încă Kreminna’.

„Acolo au loc lupte intense de stradă”, a declarat el, citat de postul de televiziune Ukraina 24.

De la anunţul la sfârşitul lui martie a retragerii trupelor sale din regiunea Kievului, Rusia şi-a concentrat forţele armate în estul Ucrainei, ţinta unor bombardamente frecvente de la începutul invaziei ruse de la 24 februarie.

O ofensivă masivă a Moscoveia era anunţată de armata ucraineană de câteva săptămâni împotriva Donbasului, în mare parte sub controlul separatiştilor pro-ruşi din autoproclamatele republici Lugansk şi Doneţk.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, afirmă că desfăşoară o operaţiune militară în Ucraina pentru a-i salva pe ruşii din Donbas de la un „genocid” orchestrat de „neonaziştii” ucraineni.

Biden nu intenţionează să meargă în Ucraina, afirmă Casa Albă

Preşedintele american, Joe Biden, nu intenţionează să viziteze în curând în Ucraina, în pofida dorinţei exprimate în acest sens de omologul său Volodimir Zelenski, a indicat luni Casa Albă, notează AFP citat de Agerpres.

„Nu este prevăzut ca preşedintele să meargă acolo, permiteţi-mi să repet”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.

În ultimele săptămâni, mai mulţi lideri europeni, printre care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au vizitat ţara aflată în război.

Guvernul american are în vedere să trimită un emisar la Kiev, dar Casa Albă a exclus deocamdată o deplasare cu risc ridicat a preşedintelui, din motive de securitate.

„Dacă cineva ar merge acolo, nu am spune asta de aici”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a preşedintelui american.

Într-un interviu pentru CNN difuzat duminică, Volodimir Zelenski şi-a exprimat dorinţa ca Joe Biden să vină în Ucraina.

„Cred că va veni”, „dar decizia îi revine: Desigur, depinde de situaţia de securitate”, a precizat el. „Dar cred că el este liderul Statelor Unite şi pentru asta ar trebui să vină să vadă”, a mai spus şeful statului ucrainean.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a confirmat luni că Statele Unite speră să-şi redeschidă în curând ambasada la Kiev, fără a menţiona vreun calendar.

„Acesta este cu siguranţă scopul nostru. Evident, este important să avem o prezenţă diplomatică acolo”, a declarat Jen Psaki.

Rusia susţine că a distrus lângă Liov un important depozit de arme livrate recent în Ucraina de către alte ţări

Armata rusă a afirmat luni seara că a distrus cu ”rachete de înaltă precizie” un important depozit de arme străine livrate recent Ucrainei, lângă Liov (Lvov, Lviv), în vestul acestei ţări, informează AFP şi Reuters.

Forţele aeriene ruse au efectuat în dimineaţa zilei de luni „o lovitură cu rachete de înaltă precizie” împotriva unui centru logistic al forţelor armate ucrainene „lângă Lvov”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, scrie Agerpres.

„Centrul logistic şi importante loturi de armamente străine, livrate Ucrainei în timpul ultimelor şase zile de SUA şi ţări europene, care erau stocate acolo, au fost distruse”, potrivit aceleiaşi surse.

Un important depozit de muniţii a fost de asemenea distrus lângă Vasilkov (Vasilkiv), în regiunea Kiev, a anunţat Konaşenkov.

În total, armata rusă a distrus în timpul zilei de luni 16 situri militare ucrainene, printre care o uzină pentru repararea de rachete tactice Tocika-U, mai multe depozite de muniţii şi un depozit de carburanţi.

Autorităţile Liovului au anunţat luni că cel puţin şase persoane şi-au pierdut viaţa şi opt au fost rănite în urma unor „puternice” atacuri ruse cu rachete asupra oraşului, inclusiv asupra unei infrastructuri civile. La rândul său, guvernatorul regiunii, Maksim Koziţki, a evocat patru lovituri: trei asupra unor infrastructuri militare şi una asupra unui atelier de vulcanizare, provocând incendii.

Situate departe de front, Liovul şi regiunile din vestul Ucrainei sunt rareori vizate de bombardamente după debutul invaziei ruse în 24 februarie.

La 26 martie, Liovul a suferit o serie de lovituri ruseşti, între care una a atins un depozit de carburant şi a rănit cinci persoane, potrivit autorităţilor locale.

Oraşul a mai fost şi anterior ţinta unei lovituri, la 18 martie, care a atins o uzină de reparaţie a avioanelor, din apropierea aeroportului, fără să facă victime.

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code