Economice

Xi Jinping şi-a exprimat dorinţa de „reunificare cu Taiwanul” în discursul de sfârşit de an

Xi a trecut în revistă unele dintre cele mai importante evenimente ale anului în China, inclusiv evenimentele, prezidate de el, pentru aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în iulie anul trecut: „Am fost la Tiananmen după o călătorie istorică agitată”, a declarat Xi, care a promis eforturi pentru a-i face pe comuniştii chinezi „să ţină pasul cu vremurile”, citează EFE, potrivit Agerpres.

După un an în care controlul Beijingului asupra fostei colonii britanice a fost întărit, Xi a dat asigurări că ”patria mamă a fost întotdeauna preocupată de prosperitatea Hong Kong-ului şi Macao”, unde, ”datorită eforturilor”, sistemul ”o ţară, două sisteme” poate ”fi stabil”.

Preşedintele chinez, care s-a descris în discurs ca „provenind din mediul rural” şi având „experienţa sărăciei”, a amintit realizările declarate ale campaniei împotriva sărăciei extreme în China, deşi a dat asigurări că „mai este încă un drum lung de parcurs”, scrie Agerpres.

Xi s-a referit, de asemenea, la armată şi la poliţie şi la activitatea lor de salvare a oamenilor în caz de dezastre, în special la inundaţiile din vara acestui an din provincia Henan din centrul Chinei, care s-au soldat cu peste 300 de morţi.

Preşedintele chinez, care nu a părăsit ţara de aproape doi ani, a precizat că în timpul întâlnirilor sale prin videoconferinţă cu liderii străini a primit ”laude” pentru contribuţia Chinei la lupta împotriva pandemiei, menţionând că ţara a furnizat „2 miliarde de doze de vaccinuri către peste 120 de ţări şi organizaţii internaţionale”.

De asemenea, el a asigurat că ţara este ”pregătită” să găzduiască Jocurile Olimpice de la Beijing 2022, care vor începe în februarie în capitala chineză şi al căror boicot diplomatic a fost anunţat de ţări precum Statele Unite.

Xi Jinping se confruntă cu un an 2022 plin de provocări, printre care se numără gestionarea recesiunii economice a Chinei şi găzduirea în toamnă acel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, la care ar putea începe un al treilea mandat la putere, lucru nemaiîntâlnit în ultimele decenii pentru predecesorii săi, potrivit EFE.

The post Xi Jinping şi-a exprimat dorinţa de „reunificare cu Taiwanul” în discursul de sfârşit de an appeared first on Economica.net.

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code